Makers van ‘Topdokters’ nemen u binnenkort mee achter de schermen van Het Nieuwsblad

Foto: Patrick De Kuysscher

De makers van ‘Topdokters’, ‘De Recherche’ en ‘Alles voor de Koers’ hebben zich ondergedompeld in een nieuwe wereld: die van de krant. De opnames op de redactie van Het Nieuwsblad zijn zo goed als afgerond, het resultaat is vanaf april te zien in ‘Nieuwsjagers’ op Vier.

Toen president Donald Trump vorig jaar op 25 mei een bezoek bracht aan “hellegat” Brussel, was het voor krantenredacties ­alle hens aan dek. Ook bij Het Nieuwsblad draaiden we die dag op volle sterkte. En enkele van onze journalisten werden toen ook nog eens gevolgd door een ploeg van Woestijnvis. Het productiehuis had het bezoek van Trump aangegrepen om proefopnames te maken voor een nieuw programma.

In het spoor van de journalist

Het idee om een programma te maken over krantenjournalisten ontstond op 30 maart 2016. Die dag werd bij Vier het derde ­seizoen van Topdokters voor­gesteld, ook een programma van Woestijnvis. Thijs Jaspaert, een medewerker van het productiehuis, zag op de persconferentie de journalisten binnenkomen en maakte samen met een collega de bedenking “dat die reporters toch ook op veel interessante plaatsen komen”. Met de vraag of ze daar niets mee moesten doen, was het zaadje voor het nieuwe programma geplant.

Woestijnvis bezocht een aantal redacties, waaronder die van Het Nieuwsblad. Thijs Jaspaert: “Journalistiek is echt wel een ­interessante wereld, daarover was iedereen bij Woestijnvis het eens. Alleen gebeuren er wel veel dingen die niet meteen zichtbaar zijn, namelijk via de telefoon en de computer. Het leek ons wel een uitdaging om dat naar buiten te krijgen.”

Makers van ‘Topdokters’ nemen u binnenkort mee achter de schermen van Het Nieuwsblad
Foto: Patrick De Kuysscher

Volgens eindredacteur Charlotte Lerouge, die net als Thijs en een paar andere Woestijnvissers maanden op onze redactie kampeerde, werd heel even met het idee gespeeld om bij verschillende kranten opnames te maken of om ­journalisten van verschillende kranten te volgen. Uiteindelijk werd het één krant: “Dat is gewoon duidelijker. En al snel werd duidelijk dat er bij één krant meer dan genoeg te be­leven valt. Vragen over de job van krantenjournalist zijn er genoeg. Misschien staan mensen er niet altijd bij stil omdat die krant er ’s ochtends gewoon ligt, maar het is echt boeiend om te zien hoe die elke dag gemaakt wordt. Weinig mensen weten hoe dat gaat. Toen we met dat bezoek van Trump een paar dagen op de redactie hadden gekampeerd, wisten we ­eigenlijk al genoeg. Het was boeiend en het riep nog meer vragen op.”

Onvoorspelbaar

Toen de opnames in augustus van vorig jaar van start gingen, besloot Woestijnvis om net zoals bij Topdokters en De Recherche specifiek een paar journalisten te volgen. “Je kunt ze niet alle 180 volgen”, zegt Charlotte Lerouge. “Je moet kunnen meeleven met enkele hoofdrolspelers. Die dienden zich min of meer vanzelf aan. Toen er in Barcelona een aanslag werd gepleegd, stapte één journalist meteen de auto in om het vliegtuig naar Spanje te nemen. Dan ligt het voor de hand dat je die persoon volgt. De onvoorspelbaarheid maakt het boeiend: nieuws kun je niet plannen. En je hebt zoveel soorten nieuws: we hebben reporters gevolgd die met een moordzaak bezig ­waren, mensen op gemeenteraden, sportjournalisten tijdens een voetbalwedstrijd, mensen die over de showbizz schrijven. Er gaat veel aandacht naar deontologie en we laten zien dat hoofdredacteurs ook managers zijn die betrokken zijn bij economische beslissingen.”

Makers van ‘Topdokters’ nemen u binnenkort mee achter de schermen van Het Nieuwsblad
Foto: Patrick De Kuysscher

De opnames van het nieuwe programma Nieuwsjagers, dat vanaf april op Vier te zien is, zijn bijna afgelopen. Lerouge: “Best sympathiek dat we over al die schouders mochten loeren. Er wordt vaak gezegd dat journalisten cynische mensen zijn, maar mij viel vooral de beroepsernst en het eergevoel op. Alle journalisten zijn erg betrokken bij hun krant.”

Twijfel

“Er is getwijfeld toen Woestijnvis kwam aankloppen, zegt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe: “Journalisten zijn zelden het onderwerp van het verhaal. Ook hadden we vragen over de bescherming van bronnen, gevoelige telefoons en discussies op de redactie. Woestijnvis verzekerde ons de essentie van de job nooit in het gedrang te brengen.”

“Het is niet alleen een unieke kans om onze krant aan de buitenwereld te tonen, het kan in tijden van fake news en een snel veranderend medialandschap geen kwaad te laten zien wat onze job inhoudt.”

Door Tom De Leur
AANGERADEN