Gymfederatie richt onafhankelijk orgaan op voor slachtoffers van seksueel misbruik

Bron © BELGA

Foto: AFP

Naar aanleiding van de aanhoudende schandalen van seksueel misbruik in de turnsport - maandag trad viervoudig olympische kampioene Simone Biles nog naar buiten met haar verhaal - richt de internationale gymfederatie (FIG) een onafhankelijk orgaan op dat bestemd is voor de slachtoffers.

De FIG zal een “onafhankelijk orgaan oprichten waar elk geval (van misbruik) afzonderlijk gerapporteerd zal kunnen worden. Dit orgaan zal nauw samenwerken met juridische experten en bevoegde autoriteiten”, meldde de Japanner Morinari Watanabe, voorzitter van de internationale gymfederatie.

Watanabe, die in oktober 2016 verkozen werd, verklaarde ook nog “geschokt en triest” te zijn door de getuigenissen van diverse gymnasten die slachtoffer werden van seksueel misbruik. Zo kwam de Amerikaanse Simone Biles, viervoudig olympisch gymkampioene, maandag op de lange lijst van turnsters die seksueel misbruikt werden door Larry Nassar, de voormalige arts van het Amerikaanse team.

“We zullen geen enkel misbruik of seksueel pestgedrag binnen de gymsport tolereren”, verklaarde Watanabe nog. Eén van de eerste maatregelen van de FIG in de strijd tegen het seksueel misbruik wordt een werkgroep onder leiding van de vicevoorzitter van de FIG, om “de huidige regels te onderzoeken en te versterken”.

    SPORT VOOR ABONNEES
    Meest recent