Noodweer met rukwinden van meer dan 105 km/u op komst: overheid activeert noodnummer 1722

Het KMI voorspelt noodweer en er worden rukwinden tussen 90 en 105 km/u verwacht. Daarom heeft de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken beslist om vanaf middernacht het noodummer 1722 te activeren, daar kan u terecht om schade of wateroverlast te melden.

De overheidsdienst raadt iedereen aan om tijdens het noodweer 1722 te bellen als hij of zij de brandweer nodig heeft bij wateroverlast en/of stormschade. “Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt”, luidt het advies. “Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen, maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen. Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen.” Na het noodweer deactiveert Binnenlandse Zaken het nummer 1722 automatisch.

Code oranje

Voor zowat heel Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, geldt code oranje. “Na middernacht verwachten we een toename van de wind, met reeds windstoten rond 80 km/h in het binnenland en 90 tot 95 km/h aan zee. Donderdagochtend neemt de wind nog verder toe, met rukwinden tussen 90 en 105 km/h of lokaal zelfs wat meer. We verwachten de zwaarste rukwinden in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland.”

“Er wordt heel veel wind verwacht met rukwinden die nog hoger liggen. Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade kan aangebracht worden aan woningen”, aldus het KMI.

TIPS. Wat moet je doen voor en tijdens het noodweer?

Toegangsverbod parken

De stedelijke parken en groendomeinen worden in de loop van woensdagavond preventief gesloten in Antwerpen. Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. Dat wegens de voorspelde slechte weersomstandigheden en de sterke rukwinden. De kans op afbrekende takken is te groot, en dat brengt de veiligheid van de parkbezoekers in het gedrang.

Mogelijk volgen andere steden ook nog. Zo sloot Brussel eerder al stadsparken bij slechte weersomstandigheden.

Vluchten naar België geannuleerd

Ook de Nederlandse luchthaven Schiphol verwacht donderdag heel wat problemen door de voorspelde stormwind. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alvast 220 Europese vluchten van en naar de luchthaven van Amsterdam geannuleerd. Op Zaventem loopt het voorlopig niet zo’n vaart.

“We verwachten donderdag een sterke westelijke wind, die vertragingen en annuleringen kan veroorzaken”, tweet Schiphol woensdag. Door de stormwind zal de start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol beperkt zijn. Ook zou er tussen 10.00 en 12.00 uur geen grondafhandeling mogelijk zijn.

In België lijken de gevolgen voorlopig mee te vallen. “We voorzien momenteel geen annulaties”, zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. “Vertragingen zijn misschien wel mogelijk.”

Door evdg
    VOOR ABONNEES