Van Herreweghe krijgt “die poeper van op tv” over de vloer

Paul Jambers trok in 1988 naar het Spaanse Mallorca en sprak er met een Vlaming die toegaf dat aids wel degelijk een invloed had op zijn vorstelijke seksleven. Vanavond nodigt Steven Van Herreweghe die Vlaming uit in Van Algemeen Nut.

Heeft de opkomst van de dodelijke ziekte aids effect op het seksuele leven van jongeren? Die vraag wou Paul Jambers in 1988 beantwoorden. De tv-maker trok voor Panorama naar Mallorca, een jaar nadat de overheid voor het eerst een grote voorlichtingscampagne op poten had gezet rond hiv en aids.

Van Herreweghe krijgt “die poeper van op tv” over de vloer
Patrick Fakkel krijgt in ‘Van Algemeen Nut’ een clip van ‘Panorama’ uit 1988 te zien waarin hij het over zijn seksleven heeft. Foto: Vrt

In Hete Kussen op Mallorca sprak Jambers met Patrick ­Fakkel, hoofdanimator in een vakantieclub. De man vertelde dat aids wel degelijk gevolgen had voor “de werkvloer”. Fakkel zei in de reportage letterlijk: “In 1986 heb ik met 101 vrouwen geslapen – ik bedoel, seksuele betrekkingen gehad. In 1987 waren het er nog maar 78 en in 1988 kan ik ze op mijn twee handen tellen. Het deinst terug.”

Drie decennia later vertelt ­Patrick Fakkel bij Steven Van Herreweghe dat de reportage een enorme impact had. “De dag na de uitzending kwam een nieuwe lading toeristen aan in het vakantiedorp. En echt iedereen had het gezien. Er waren mensen die riepen: Dat is die ­poeper van op tv. Maar ik heb er geen spijt van. Ik was de enige die er eerlijk over durfde te praten.”

Petekind

Steven Van Herreweghe nodigt ook Marleentje Daenen uit, het verwaarloosde petekind van de Vlaamse televisie. De vrouw werd geboren op 31 oktober 1953, om 20 uur: precies op het moment dat de televisie in België van start ging. Ze werd tot haar 25ste gevierd door de openbare omroep, maar sindsdien bleef het stil.

INFO

Van algemeen nut

Eén, 20.35 uur

Door tdl
AANGERADEN