Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen

De wind ging gisteren hard tekeer in ons land: hij waaide krachtig tot stormachtig, met windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Sinds middernacht werd het noodnummer 1722 geactiveerd. Het weer zorgde voor heel wat overlast. Wij geven een overzicht per provincie.

Sinds 06.00 uur donderdagochtend gold overal in Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, code oranje. Iets na 14.00 uur stelde het KMI dat bij naar code groen. “Alle gevaar met betrekking tot de wind is geweken. We hebben in de KMI-weerkamer net alle windalarmen beëindigd omdat rukwinden beneden 80 km/u zijn en blijven”, meldde David Dehenauw.

De stormwind heeft een grote ravage achtergelaten in heel Vlaanderen. Een overzicht van de grootste overlast per provincie.

ANTWERPEN

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
De kantine van SK Merksplas.

De provincie Antwerpen heeft te kampen met heel wat overlast door het weer. De brandweerzone Antwerpen heeft omstreeks 12.00 uur al meer dan 250 oproepen ontvangen voor stormschade. 190 daarvan moeten nog worden behandeld.

Het stormweer heeft donderdag een aantal mensen verwond: een fietser die omver werd geblazen door de wind op de Gabriël Theunisbrug in Antwerpen en een vrouw die een dakpan op haar hoofd kreeg in de Rotterdamstraat .

Verder raakte een 40-jarige vrouw in de Lakenstraat ernstig gewond nadat zij op de stoep door een rondvliegende terraszetel werd geraakt. Dat zegt de lokale politie, die een buurtonderzoek heeft uitgevoerd. De eigenaar van de zetel is intussen gevonden en zal burgerlijk aansprakelijk worden gesteld.

De vrouw werd “zeer zwaargewond” naar het ziekenhuis overgebracht. Ze verkeert niet onmiddellijk in levensgevaar, maar het is volgens de politie niet uitgesloten dat ze blijvende letsels zal overhouden aan het incident.

In Hoboken is een deel van het dak van een appartementsgebouw op tankstation Maes op de Sint Bernardsesteenweg terechtgekomen. Daarbij raakte een persoon in shock. Meerdere auto’s zijn beschadigd.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
In Hoboken is een deel van een dak op een tankstation terechtgekomen.

Nog in Antwerpen kwam een boom op een artsenpraktijk terecht en is in de Boshovestraat in Deurne een plat dak gaan vliegen.

De Antwerpse brandweer heeft een afzonderlijk callcenter opgericht (03 338 13 38) omdat het noodnummer 1722 overbelast is. Veertien eigen medewerkers beantwoorden daar de oproepen. “We vragen ook aan mensen die een melding deden van een probleem dat intussen opgelost is, om dat bij ons af te melden zodat we weten dat we niet meer moeten langskomen”, zegt woordvoerder Kristof Geens.

In Kontich viel een boom op een schoolbus vol kinderen.

In Merksplas waaide het dak van de kantine van SK Merksplas. De schade is groot. “Over een lengte van 15 meter is de roofing losgekomen”, zegt bestuurslid Jef Van Dun. “Ook vier ramen zijn weggewaaid. Dit is catastrofaal.”

Er is donderdagochtend ook een boom op een schoolbus gevallen in Kontich. In de bus zaten op dat moment vijftien kinderen, maar gelukkig raakte niemand gewond. Alle kinderen zijn veilig op school geraakt.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Op de August Vermeylenlaan op Linkeroever brak de balkonrailing van een flatgebouw.

Op de August Vermeylenlaan op Linkeroever brak de balustrade van een flatgebouw.

In Lochristi waaide een dak van een tuinhuis door de stormwind.

In Wommelgem waaide een deel van het dak van een school.

Verschillende gemeenten namen woensdagavond al maatregelen door de stedelijke parken en groendomeinen te sluiten. Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. De kans op afbrekende takken is te groot, en dat brengt de veiligheid van de parkbezoekers in het gedrang.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Schade bij voetbalclub KFC Berendrecht.

Op de E313 in Herentals stond donderdagochtend al een lange file door wateroverlast. Op de E40 In Nevele was er hinder door een omgevallen boom.

Ook bij voetbalclub KFC Berendrecht is de schade aan de kleedkamers niet te overzien. Het dak van het gebouw is weggewaaid.

Op Twitter postte iemand hoe het stormweer de Vaartdreef in Schoten heeft versperd. Zeker drie grote bomen werden uit de grond gerukt en vielen op de weg.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde voor hinder door omgewaaide bomen in de regio Antwerpen.

In Berlaar viel een grote boom op een woning. Niemand raakte gewond, maar het dak van het huis raakte zeer zwaar beschadigd, net als een kamer op de eerste verdieping.

Ook in Geel heeft de storm voor de nodige schade gezorgd. Daar werd in het centrum een deel van het plat dak van een appartementsgebouw losgerukt. Niemand raakte daarbij gewond.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Een dak in Geel kwam los. Foto: Hans Otten

In de regio Turnhout heeft de brandweer van hulpverleningszone Taxandria al 400 meldingen gekregen. Onder meer het Turnhoutse Stadspark en het jaagpad langs het kanaal zijn afgesloten tot vrijdagmiddag en ook enkele invalswegen van Turnhout zoals de Steenweg op Tielen en Kastelein moesten donderdag uit veiligheidsoverwegingen afgesloten worden.

De regio kreeg schadegevallen te verwerken zoals beschadigde daken en omgewaaide bomen. Ook werd het dak van een tuinhuis weggeblazen.

In de Antwerpse haven ging het er ook stevig aan toe. Niet alle gestapelde containers bleven door de wind op elkaar staan.

WEST-VLAANDEREN

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
In Blankenberge waaide het bovenste deel van het dak van een Kringloopwinkel.

In Blankenberge waaide het bovenste deel van het dak van de Kringloopwinkel in de Ambachtstraat weg. Het gaat om een soort sierdak dat bovenop het effectieve dak gebouwd werd. De schade aan het dak is aanzienlijk. Uit veiligheidsoverwegingen werd de Ambachtstraat volledig afgesloten.

In Wenduine stond er dan weer een balkon op instorten in de Jan Devosstraat. De glazen afsluiting van het terras van een appartement op de derde verdieping moest worden vastgebonden omdat ze dreigde naar beneden te storten. Een deel van het glas was al gebroken. De brandweer sloot de hele straat af.

Door het weer werd in de Zeeravenlaan in Westende een deel van de gevel van een appartementsgebouw weggeblazen. Door de weggewaaide stenen raakte een auto en een raam aan de overkant van de straat beschadigd.

Het stormweer heeft ook zijn weerslag op het water. In Zeebrugge komen de golven tot ver over de Havendam.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Hoge golven in Zeebrugge. Foto: Wendy Devries

In de Kanariestraat in Torhout raakte de wind onder twee platte daken van sociale woningen. Daardoor kwamen zowel de dakbekleding als de isolatie mee. “De wind was enorm hevig. Plots zag ik hier gewoon de isolatieplaten in de achtertuin vliegen”, zegt John Stragier (38), één van de slachtoffers. “Al snel werd duidelijk dat zowel mijn dak als dat van mijn buurman was overgeplooid.”

In de Aartrijksesteenweg in Jabbeke kwam een zware boom naar beneden. Die viel over de rijbaan en raakte daarbij ook een leegstaande woning. Twee wagens reden tegen de omgewaaide boom, maar de bestuurders raakten niet gewond.

LEES OOK: Meer dan honderd oproepen voor stormschade in omgeving Jabbeke en Torhout

Door de hevige wind werd het zand langs de kust in Oostende opgeblazen. Daardoor ontstond een lichte klifvorming. Bovendien waren er zandophopingen op de kustbaan Oostende-Middelkerke. De ruimdiensten van De Lijn waren uren bezig met het zand om de sporen vrij te maken.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Zandophopingen op de kustbaan Oostende-Middelkerke.

In het Astridpark in Kortrijk was de brandweer druk in de weer met het wegruimen van een stokoude boom. Of er gewonden zijn gevallen, is niet duidelijk

Op de spoorlijn tussen Zedelgem en Torhout, kwam door de hevige wind een trampoline op het spoor terecht.

OOST-VLAANDEREN

In Oost-Vlaanderen kregen de hulpdiensten donderdag honderden oproepen gekregen voor het stormweer. “Het gaat vooral om omgewaaide bomen en afgerukte dakpannen, maar er zijn ook enkele mensen lichtgewond geraakt nadat ze door de rukwinden ten val kwamen”, zegt een woordvoerster van de politie Gent. “Er is verkeerschaos ter hoogte van de Nieuwewandeling door een omgevallen boom. De straat is daar volledig afgesloten en ook in de Langemunt is er stormschade.” In deelgemeente Desteldonk is de Desteldonkstraat ook tijdelijk afgesloten door instortingsgevaar van een gevel. Het gebouw moest gestut worden.

De brandweerzones rond Gent werden overspoeld door oproepen. Daardoor raakte het noodnummer 1722 overbelast, zo meldde de brandweerzone Centrum op Twitter. Omdat er op dat nummer al een wachttijd van meer dan een uur was, raadde de brandweer aan om voor de niet-dringende interventies ook het e-loket op de website van de brandweerzone te gebruiken.

Ook in de hulpverleningszone Oost rond Dendermonde en in het Waasland waren de hulpdiensten overbevraagd.

De luchtdraaghal op sportcomplex De Dulpop in Bazel is door de hevige rukwinden gescheurd en volledig vernield. De gemeentelijke diensten kwamen ter plaatse om alles op te ruimen. Voor de clubs die er spelen, wordt een oplossing gezocht.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen

In Gent postte iemand op Twitter een foto van een glazen erker van een herenhuis in de Koning Boudewijnstraat die rond 09.30 uur in zijn geheel op straat was gevallen.

Ook belandde er een boom op een auto in die stad. In de Nieuwewandeling viel een boom op een voorbijrijdende wagen. De takken boorden zich door de voorruit en het koetswerk heen maar gelukkig werden geen inzittenden gewond. Een vrouw die op de passagierszetel zat, raakte wel in shock.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen

In de tuin van het revalidatiecentrum K07 van het UZ rukte de wind een boom uit de grond. Het gevaarte kwam tegen de achtergevel terecht . Er sneuvelden twee ramen en de gevel werd licht beschadigd. Gelukkig zonder gewonden.

Hier kunt u terecht voor een overzicht van de overlast in het Gentse.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen

In Desteldonk kwam de puntgevel van een woning in aanbouw naar beneden. Ook nadat de brandweer de gevel had gestut, dreigde de woning in te storten, zodat de politie besloot het kruispunt op de Desteldonkstraat en de Kennedylaan af te sluiten voor het verkeer. Tegen de middag werd het kruispunt weer vrijgegeven.

In Bassevelde (bij Assenede) is het dak van een schuur in de Hendekensstraat er volledig afgewaaid. Gelukkig belandde het dak in de bomen voor het huis en niet op het huis zelf. De vader van de bewoner kwam ter plaatse om de schade op te meten: “Ik vermoed dat de poort van de schuur openvloog en dat de wind er zich heeft onder gezet. Wat een ravage.”

De storm heeft ook in Haaltert heel wat schade veroorzaakt. In deelgemeente Heldergem begaf een grote boom het. In Denderhoutem waaiden zonnepanelen van het dak van een appartementsgebouw.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
In Maasmechelen waaide het dak van een leegstaande schuur. Foto: AR

LIMBURG

In Maasmechelen waaide het dak van een leegstaande schuur in de Heirstraat volledig weg. De bakstenen, dakpannen en ook de dakgoot liggen verspreid over de weg. “Met één windvlaag was het gewoon volledig verdwenen,” vertelde Annemie Ramaekers, de buurvrouw die alles zag gebeuren. Ze belde meteen de brandweer. “Hopelijk komen ze het huis snel stutten, want bij een volgende rukwind, ligt het helemaal plat”, vreest ze.

De stad Peer meldde dat er stormschade is aan het dak van de skipiste, de omgeving werd afgesloten. Een groot gedeelte van het bovenste compartiment zou zijn gaan waaien. De panelen lagen verspreid over de aanpalende terreinen en waaiden rond, waardoor de situatie gevaarlijk was.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
De ravage bij de skipiste in Peer. Foto: Dick Demey

Voorts werd in Peer een waterleiding beschadigd. Het water stroomde de rijbaan op en de straten stonden er blank, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). “In acht tot negen straten zijn bomen tegen de grond gegaan. Alle personeel is opgevorderd om de problemen aan te pakken,” aldus de burgemeester

De hevige wind heeft omstreeks 11.00 uur vanmorgen voor heel wat schade gezorgd op het militair kwartier “Liebbrecht” in Leopoldsburg.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
In Leopoldsburg kwam de zijgevel van een loods naar beneden. Foto: Dick Demey

Daar kwam de zijgevel van een loods naar beneden. De bakstenen belandden juist voor het hek ter hoogte van de Eindhovensebaan. Op dat ogenblik was niemand aanwezig in de loods. De dienst infrastructuur van defensie afdeling Leopoldsburg is op de hoogte gebracht en onderneemt het nodige.

Op de Heirbaan in Elen is een boom tegen een kapsalon gewaaid. In Neeroeteren liep een dak schade op en ging een trampoline vliegen.

In Gruitrode zijn 57 leerlingen van de school ‘t Royke aan een drama ontsnapt. Hun leerlingen haalden het net op tijd uit het gebouw, want niet veel later blies de wind het dak omhoog, waarna het weer op de drie lokalen viel.

In Gruitrode werd de het dak van een schoolgebouw weggeblazen.

In Ham kwam een reclamebord van een Aldi naar beneden en viel op een man. Die raakte daarbij gewond.

In Bilzen is de markt deels afgesloten omdat gevreesd wordt dat het kruis op de kerk omlaag kan komen door de rukwinden.

BRUSSEL

Ook in Brussel was er hinder. Het tramverkeer was er een tijdlang onderbroken tussen Helden en Florida en tussen Beeldhouwers en Globe en er waren nu nog problemen op tramlijn 44: er lag een omgewaaide boom op het spoor in de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe, zo meldde de MIVB.

Verder werden het Terkamerenbos en het Zoniënwoud afgesloten. Ook de Lorrainedreef was ontoegankelijk.

VLAAMS-BRABANT

In Vlaams-Brabant gold de code oranje niet. Toch zijn de brandweerdiensten in de provincie donderdagvoormiddag overstelpt door oproepen over het stormweer. Dat melden de verschillende brandweerkorpsen. De brandweerzone Vlaams-Brabant heeft zo al tientallen oproepen gekregen over omgevallen bomen, losgerukte dakpannen of daken van tuinhuizen en garages die weggewaaid zijn.

In Bunsbeek, nabij Glabbeek, is een varkensstal ingestort. Zo’n 20 tot 30 varkens kwamen daarbij om. Mogelijk is het asbest in de dakplaten nog problematisch.

In Begijnendijk is een boom omgewaaid en op een chalet terechtgekomen, in Leefdaal is een boom omgewaaid in een woonwijk en heeft een andere omgewaaide boom een elektriciteitskabel afgerukt. Daarbij vielen geen gewonden.

Ook in de Hezestraat in Diest raakte een elektriciteitskabel beschadigd door een omgewaaide boom. Nog in Diest blies de hevige wind dranghekken en een bakstenen muurtje omver.

In Gooik is een boom op een bovengrondse gastank gewaaid en daardoor is de tank lek geslagen. De tank stond op een terrein achter een vierkantshoeve.

In de Meersstraat in Ternat raakte een dak van een woning licht beschadigd.

Op de Veldstraat in Kapelle-op-den-Bos waaide een grote boom om.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
Foto: Geert Fleerackers

Problemen op het spoor

Het stormweer heeft 22 uur vertragingen en een 50-tal geschrapte treinen veroorzaakt op de Belgische spoorwegen, zo luidt het bij Infrabel.

Door het zware stormweer werd het Thalysverkeer in Nederland stopgezet tot 16 uur.

Vrouw overleden in Wallonië

Een vrouw die door het bos van Beausart reed, in Grez-Doiceau in Waals Brabant, is gestorven nadat een boom op haar wagen viel. Het dodelijke incident gebeurde rond 10.30 uur.

Een overzicht van de stormschade in Vlaanderen
De locatie van het fatale ongeval. Foto: BELGA

Extra goed opletten voor fietsers

Veva Daniels, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer, waarschuwde automobilisten op Twitter om extra alert te zijn op fietsers. “Een rukwind kan die volledig uit balans krijgen. Zeer gevaarlijk als je dan niet genoeg afstand houdt”, klonk het.

Breng je verzekeraar op de hoogte

Als je eigendom door het stormweer schade opgelopen heeft, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeraar. De brandverzekering dekt de schade door storm altijd. Dat zegt Wauthier Robyns van de koepel van verzekeringsmaatschappijen Assuralia.

Preventief te werk gaan, is zeker aan te raden. “Onderhoud regelmatig dakgoten, wateraflopen en afvoersloten. Vergewis je ervan dat jouw dak in goede staat is. Knip dode takken af. Raadpleeg altijd het weerbericht voor je naar aan afgelegen plek trekt: bos, zee, platteland... Voorzie in noodverlichting.”

LEES OOK: Wat moet je doen bij stormschade?

De woordvoerder van Assuralia geeft ook de tip om zo snel mogelijk zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van de aangerichte schade. “Maak met het oog op een aangifte bij de verzekering en om de vergoedingsprocedure te versnellen foto’s van de schade. Hou de beschadigde goederen bij mocht een expertise nodig zijn. Men kan ook best zo snel mogelijk een dekzeil aanbrengen als het dak erg gehavend is. Ook die kosten worden vergoed”, zegt Robyns. “En als men niet meer in zijn woning kan verblijven, zal de verzekeraar ook assistentie bieden bij het vinden van noodopvang.”

Door boj, mtm, rrln
    VOOR ABONNEES