Looproute Destelbergen opent op 4 maart

  • De groene lus concentreert zich op het Damvalleimeer, de blauwe lus brengt u zelfs een stukje naar de Scheldedijk en naar het Pauwken
Destelbergen - De door Koen Daem uitgestippelde looproute door de rustigste plekjes van Destelbergen opent - met wat vertraging - officieel op 4 maart. Het parcours heeft een lus van 3,7 km en een lus van 6,5 km, en gaat voor twee derden over onverharde wegen. Het Damvalleimeer neemt een centrale plaats in in de omloop en ook Destelbergenloopt.be hangt zijn wagentje aan het initiatief: naar aanleiding van de opening lanceert het gedurende tien weken een Start to Run voor wie voor het eerst wil opbouwen naar 5 km. Dat de eerste wegwijzers nog het logo dragen van Bloso, dat ondertussen al Sport Vlaanderen heet, is een Kafkaïaans detail dat snel zal opgelost zijn.

Een looproute in een sportieve gemeente als Destelbergen: alweer een gat in de markt gevuld binnenkort. Dankzij de Provincie Oost-Vlaanderen en Sport Vlaanderen - jawel, de opvolger van Bloso - maar ook atletiekclub STAX, Destelbergenloopt.be en Natuurpunt, dat met de gloednieuwe omloop meteen een van zijn uithangborden, de Damvallei, in de kijker kan zetten. De inhuldiging wordt trouwens een "run for nature" en situeert zich rond de bekende plas. Voor wie zonder bordjes al eens de loopschoenen aantrekt: een rondje Damvallei is goed voor 1,7 km. Drie rondjes afmalen en u heeft meteen 5 km in de benen. 

Maar vanwaar komt nu de naamsverwarring op de voorlopige bordjes? Sportschepen Elsie Sierens: "Het concept van looproutes is in 2016 opgestart samen met Bloso en de provincie Oost-Vlaanderen. De opening in Destelbergen was eerst voorzien in 2017 en de bordjes voor op het parcours - met beide logo's - zijn toen gemaakt. De nieuwe bordjes gaan we dit jaar aanmaken, want ook de provincie heeft sinds 1 januari 2018 geen bevoegdheid meer over het departement Sport. De bordjes van vorig jaar bevatten nog het oude logo van Bloso en de provincie. Voor de looproutes die dit jaar uitgewerkt worden, zal enkel Sport Vlaanderen vermeld worden", klinkt het.

De stickers van Sport Vlaanderen, om het logo te overkleven, zijn nog in druk .Het is de bedoeling dat ze nog voor de opening van de route over exact een maand zullen aangebracht worden. Maar verdwalen met loopschoenen aan zal u hoe dan ook niet meer doen in Destelbergen. Noch met Bloso, noch met de provincie Oost-Vlaanderen, noch met Sport Vlaanderen. 

Door Geert Herman