Populaire vlogster vraagt om gratis overnachting, maar wordt meteen op haar plaats gezet

© *

1 / 2

De Britse beautyblogster Elle Darby is

hot

op Instagram en Youtube. Van die populariteit wilde de 22-jarige blondine onlangs gebruikmaken om een gratis overnachting te scoren, maar ze kreeg iets anders in de plaats. Het hotel in kwestie was niet opgezet met het gebedel en zette haar vriendelijk op haar plaats.

vwh

Elle zag het wel zitten om in de valentijnsperiode vier nachten te overnachten in The White Moose Café in de Ierse hoofdstad Dublin. Met haar lief, uiteraard. Ze mailde het hotel daarom een voorstel door. “Ik werk als influencer en mail je met het voorstel voor een mogelijke samenwerking”, schreef ze. In haar mail dweepte ze ook met het grote aantal volgers op sociale media en beschreef ze hoe fantastisch ze hotel vond. Toen kwam puntje bij paaltje: “Ik vroeg me af of het mogelijk zou zijn om gratis te boeken in ruil voor de reclame die ik voor het hotel zal maken? Vorig jaar deed ik dat ook - met succes - voor Universal Orlando in Florida. Laat gerust iets weten.”

Het antwoord is neen

Het hotel liet de hoopvolle Elle niet lang op een reactie wachten. Via Facebook plaatste hoteleigenaar Paul Stenson de mail van de vrouw online en formuleerde hij een antwoord. “Beste influencer, om zoiets te vragen heb je lef nodig. Helaas scoor je minder op het vlak van zelfrespect. Als ik je hier gratis laat overnachten, wie zal dan mijn personeel betalen? Wat dan met de mensen die je kamer poetsen, de obers die ontbijt serveren en de receptionist die je incheckt? Of krijgen ze in plaats van geld een rol in je filmpje?"

Gelukkig voor ons, hebben wij ook een grote aanhang op sociale media. Ik zou nooit iets gratis vragen. Ik blog zelfs een beetje, maar deze feiten maken me niet beter dan iemand anders. Ik kan ook niet zeggen dat ik het recht hen om niet te betalen voor iets waar iedereen voor moet betalen. Naar de toekomst toe, zou ik je adviseren om te betalen zoals iedereen. En als het hotel in kwestie gelooft dat je reclame zal helpen, krijg je misschien een upgrade naar een suite. Dat zou minder beschamend zijn voor jou. P.S: het antwoord is ‘neen’.

Vernederde blogster

Maar Elle liet het er niet bij. In een Youtube-filmpje van bijna twintig minuten verdedigt ze haar belangen. Ze zegt dat ze zich vernederd en tegelijk heel boos voelt. Enerzijds omdat een mail van haar zomaar online werd gegooid, anderzijds omdat de hotelbaas haar werk niet begrijpt. Influencer zijn is haar droomjob. “De voorbije jaren kreeg ik eten en kleren van mijn favoriete merken. Ook hotels en reisagentschappen hebben me geholpen. Ik denk dat ik anderen hier op mijn beurt mee help”, zegt ze onder meer. Intussen hebben ze bij het hotel alle bloggers die Elle verdedigden bedankt voor de gratis promo, maar zijn bloggers zelf niet meer welkom. “Bloggers denken dat ze alles zomaar kunnen krijgen”, aldus de hotelbaas nog op Facebook.

Ook Belgisch probleem

Ook in België speelt het probleem van influencers, zo zegt BV-stylist Jody Van Geert. “Een bepaald ondernemerschap vind ik niet erg, integendeel. Maar als je een neen krijgt, neem er dan genoegen mee. We zijn in een tijd terechtgekomen waarin jonge mensen vaak geen moeite meer doen om iets te leren. Als merken of hotels iets willen geven, dan is dat hun keuze. Maar de insteek “geef me een cadeau, dan kan ik reclamegewijs wel iets regelen”, is helemaal verkeerd. Wie daaraan meedoet, maakt de dingen niet langer exclusief. Want waarom krijgt die ene wel en de andere niet? Als je driehonderd man trakteert, dat wordt het een spel van ‘wat kunnen we krijgen' en mis je het doel volledig. Naar iets verlangen is belangrijk."

Jody zal het naar eigen zeggen altijd opnemen voor mensen die er oprecht voor willen gaan. “Vakkennis primeert, maar gaat te vaak verloren door schijn. In mijn eigen sector vind ik het bijvoorbeeld jammer voor mensen die minder bezig zijn met Instagram. Sommigen onder hen zijn keigoed, maar kunnen zich gewoon minder verkopen. Ware het niet perfect als het ene zou kunnen bestaan naast het andere?Jody Van Geert hier met collega en vriendin Lien Degol.

Aangeboden door onze partners