Kobe Ilsen emotioneel in ‘La Mama’: “Zij heeft ons erdoor gesleurd.”

Foto: La Mamma

Voor Kobe Ilsen (36) is de komst van sterrenchef Sergio Herman in La Mamma allerminst een tussendoortje: omdat zijn biologische vader hem na één dag in zijn bestaan liet zitten, heeft niemand volgens Kobe Ilsen meer recht op een driegangenmenu van Sergio dan zijn mama. “Zij heeft ons erdoor gesleurd.”

“Ze gaat kirren als een verliefd pubermeisje als ze Sergio Herman ziet.” De voorspelling van Kobe Ilsen zat er niet ver naast: zijn moeder Dianne schrok zich wild toen ze te horen kreeg wie voor haar zou koken. Haar reactie? “Als ik had geweten dat Sergio kwam, had ik mijn keukenkasten uitgekuist.” Op het menu staan drie gerechten op een bedje van nostalgie: krabcocktail zonder cocktail, kip met curry en ananas zonder ananas en pannenkoek mikado zonder pannenkoek. Het bezoek van chef-kok Sergio is ook voor Kobe Ilsen een bijzonder cadeau: hij kan de meest bijzondere vrouw uit zijn leven niet genoeg bedanken voor de manier waarop ze hem en zijn broer heeft opgevoed.

Kobe Ilsen was amper één dag oud toen zijn vader hem, zijn broer en zijn moeder liet zitten. Wanneer het met Sergio Herman over de bijzondere band met Sergio’s inmiddels overleden vader gaat, laat dat de presentator van Over Eten en De Drie Wijzen niet onberoerd: “Als iemand over zijn vader vertelt, raakt mij dat heel diep. Omdat mijn natuurlijke vader bij mijn geboorte is vertrokken. Ik ben heel blij met mijn adoptie­vader, maar de band tussen vader en kind is zo belangrijk. Dat mijn vader zelf heeft beslist dat het voor hem niet hoefde om mij in zijn leven te hebben, raakt mij tot in het diepste van mijn zijn. Wat Sergio hier vandaag komt doen, is dus veel meer dan een zoon de kans geven merci te zeggen tegen zijn moeder. Hier zit veel meer achter.”

Vorig jaar zei Kobe Ilsen nog in een interview met onze krant dat hij eindeloos veel respect heeft voor de manier waarop zijn moeder het plotse vertrek van haar man opving: “Mijn moeder stond in het onderwijs, verdiende maar 24.000 frank (geïndexeerd zo’n 1.000 euro, nvdr.), had een huis af te betalen en had twee kinderen. Ik moet daar geen tekeningetje bij maken. Zo’n gebeurtenis doet wel iets met een groep. Er is een soort klik, je helpt elkaar als je de grootste miserie hebt gedeeld. Gelukkig kwam mijn adoptie­vader op mijn 9de in mijn leven. Hij was mijn tweede vader, net zoals mijn opa. Ik dwing ­mezelf ook om ­positief in het leven te staan. Ons moeder heeft dat altijd gezegd: Thuis moet er worden meegewerkt aan de goeie sfeer en anders ga je maar op je kamer zitten. Ik vind dat een goede ­in­gesteldheid.” Ook in La Mamma herhaalt Ilsen die woorden: “Mijn moeder heeft veel miserie gehad, maar bleef altijd positiviteit uitstralen. Ze sleurde ons erdoor en maakte er nog een toffe tijd van.”

Mosselman

Sergio Herman trommelt voor zijn ingrediënten ­goede vriend en chocolatier Dominique Persoone op en brengt ook een bezoek aan de visboer. De geur katapulteert Kobe Ilsen terug naar zijn 18de. “Ik werkte als mosselman voor de horeca en droeg jutezakken rond.” Aan tafel krijgt Kobe verrassend te ­horen dat hij eigenlijk naar een dorpsidioot is genoemd.

INFO

La Mamma

VTM, 20.35 uur

Door Tom De Leur
TOP 10 MEEST GELEZEN