Toeristen in Venetië kunnen hun ogen niet geloven wanneer ze rekening in restaurant krijgen en bellen politie

Bron © Venice Today

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

“Drie steaks, één vispannetje. Dat is dan 1.100 euro, alsjeblieft.” Dat kregen enkele Japanse studenten te horen, toen ze net gegeten hadden in een simpel restaurantje in Venetië. Ze waren zo geschrokken dat ze resoluut de politie belden.

De peperdure rekening kregen ze voorgeschoteld in het Osteria da Luca, één van de traditionele restaurantjes in het toeristische gedeelte van Venetië, vlakbij het San Marcoplein. Hoewel ze slechts een bescheiden maal met kraantjeswater hadden gegeten, wilde de eigenaar van het restaurant toch dat ze dat bedrag zonder morren op tafel zouden leggen.

Maar de Japanse studenten beseften meteen wat er gaande was: de eigenaar hoopte van de “onwetendheid van de toeristen” gebruik te maken om hen te laten geloven dat 1.100 euro een normale prijs was voor hun maaltijd. De scholieren waren echter studenten in Bologna, die even op bezoek waren in Venetië, dus ze wisten heel goed dat de rekening choquerend hoog lag. Ze namen meteen contact op met de politie.

“Helaas gebeurt dit soort oplichterij steeds vaker”, zegt Marco Gasparinetti, een woordvoerder van een burgerrechtenorganisatie in Venetië. “Onlangs gebeurde iets gelijkaardigs: enkele toeristen kregen een rekening alsof de prijzen uit de pan waren gerezen. Voor drie borden pasta moesten ze 350 euro betalen. Neem dan meteen contact op met de politie. Dat is afzetterij.”

Door mrra