Altijd een koude neus? Dit kan er aan de hand zijn

© Shutterstock

Voelt je neus altijd koud aan? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit kan betekenen dat je veel stress hebt. Want bij stress trekt het bloed weg uit je gezicht en wordt het ingezet op plaatsen waar je het meer nodig hebt.

flb

Een koude neus heb je niet enkel als de temperaturen dalen, maar soms ook als je in een warme omgeving zit. Volgens wetenschappers van de University of Nottingham is het geen ongewoon fenomeen. Meer zelfs, het is een normale reactie van het lichaam op stress. Bloed vloeit daarbij van het gezicht naar andere plaatsen zoals de spieren en ledematen, delen van ons lichaam die we meer nodig hebben als we in een bedreigende situatie terechtkomen. Nuttig als je bijvoorbeeld alert moet zijn en pakweg snel moet wegspringen voor een aanstormende auto.

Toch is het een natuurlijk proces dat ook automatisch optreedt bij minder risicovolle situaties, zoals een drukke dag op het werk. Om tot die conclusie te komen, werden warmtecamera's ingezet bij veertien vrijwilligers. Die toonden aan dat bijvoorbeeld taken waarbij veel gevergd werd van de hersenen dezelfde resultaten opleverden omdat er dan meer bloed naar de neuronen stroomt in plaats van naar bijvoorbeeld de spieren. De neus is telkens het eerste 'slachtoffer' omdat het net veel energie kost om er bloed naartoe te pompen.

"Indrukwekkend"

"We dachten op voorhand wel dat er fysieke gevolgen zouden optreden bij veeleisende situaties, maar dat er een degelijke sterke link bestond met de huidtemperatuur was toch indrukwekkend", zegt hoofdauteur Dr. Alastair Ritchie in een interview met The Telegraph. "We hadden helemaal niet verwacht dat net het gezicht snel kouder zou worden. Met deze acurate test om werkstress te meten, kunnen we methodes ontwikkelen om makkelijker met die druk om te kunnen gaan."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten