Elise Mertens droomt, haar coach blikt vooruit en Belgische coach concurrente hoopt

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Elise Mertens (WTA 37) probeert zich donderdag om 04u00 Belgische tijd tegen de Deense Caroline Wozniacki (WTA 2) te plaatsen voor een historische finaleplek op de Australian Open. “De halve finale spelen is een grote droom die uitkomt”, verklaarde de 22-jarige Limburgse.

Volg de wedstrijd van Mertens hier LIVE!

“Als iemand me voor de start van het toernooi gezegd had dat ik de halve finales zou halen, had ik wellicht hard moeten lachen”, gaf Mertens toe. “Ik trof een kwalificatiespeelster in de eerste ronde en wist dus dat er kansen lagen om door te stoten. Nadien bekeek ik het wedstrijd per wedstrijd. Nu de halve finales afwerken, geeft me echt een wow-gevoel. Maar ik wil nog niet van ophouden weten en voel dat ik nog energie heb om door te gaan.”

Mertens kan na Kim Clijsters en Justine Henin de derde Belgische worden die de finale van een grandslamtoernooi haalt. Dan moet onze landgenote wel voorbij Wozniacki, het nummer twee van de wereld. “Zij heeft erg veel ervaring”, weet Mertens. “Ze leest het spel goed en verdedigt ijzersterk. Ik ga proberen om me op mezelf te focussen en geconcentreerd te blijven. Het vrouwentennis is hard geëvolueerd, en het verschil met de absolute top als Wozniacki is niet meer onoverbrugbaar. Ik heb de trofee al gezien op televisie maar hoop haar snel in het echt vast te nemen.”

LEES OOK: Elise Mertens oogst dankzij geweldige Australian Open: sprong voorwaarts op WTA-ranglijst en bom prijzengeld

Elise Mertens droomt, haar coach blikt vooruit en Belgische coach concurrente hoopt
Foto: Photo News

Fissette droomt van finale tegen Mertens

Angelique Kerber (WTA 16) plaatste zich woensdag na winst tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA 20) voor de halve finales van de Australian Open. De Duitse neemt het hierin op tegen de Roemeense Simona Halep (WTA 1). Als Kerber de finale bereikt, treft ze mogelijk Elise Mertens (WTA 37), die in haar halve finale de Deense Caroline Wozniacki (ATP 2) in de ogen kijkt. “Wat Elise realiseert is fantastisch”, verklaart Wim Fissette, de Belgische trainer van Angelique Kerber.

“Ik geef Elise een goede kans om Wozniacki te kloppen”, aldus de Truienaar. “Ze toont de juiste Limburgse mentaliteit: hard werken, de voeten op de grond houden en zelfvertrouwen hebben. Maar opgelet, ook Wozniacki heeft de goede vorm beet. Toch denk ik dat ze te kloppen is. Een finale tegen Elise zou geweldig zijn, een droom.”

“Over de wedstrijd van Kerber tegen Keys ben ik tevreden”, vervolgde de coach. “Nu wacht Halep, die ik erg goed ken omdat ik in 2014 een jaar met haar samengewerkt heb. Het zal een geweldig duel worden, dat op een schaakspel zal lijken.”

Minutieuze voorbereiding

Robbe Ceyssens bereidt de halve finale van Elise Mertens (WTA 37) van donderdag op de Australian Open tegen Carolina Wozniacki (WTA 2) minutieus voor. Zo bekeek de coach en partner van de Belgische nummer één dinsdag in het hotel nog de volledige wedstrijd van de Deense tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro (WTA 39).

"Het wordt een pittig duel tegen Wozniacki", stelde Ceyssens. "Elise verloor vorig jaar van haar in de halve finales in Bastad, maar speelde toen wel een goede wedstrijd. We bekijken alles op een serene manier. Zoals eerder gezegd wil ik me niet te hard focussen op het resultaat, maar wel op het niveau dat Elise haalt. Ook de manier waarop ze zich op de court gedraagt, is heel belangrijk voor mij", aldus Ceyssens, die woensdag op Court 16 van Melbourne Park nog een uurtje trainde met Mertens.

De Belgische tandem wil de wedstrijd tegen Wozniacki uiteraard winnen en Ceyssens en Mertens geloven er ook in. "Elise speelde een fantastische kwartfinale tegen Elina Svitolina, maar ze moet zichzelf geen druk opleggen. Als je naar de winnaressen van de voorbije grandslamtoernooien kijkt - Ostapenko op Roland Garros en Stephens op de US Open - dan denk je sowieso 'waarom niet'. Ik hoop dat Elise nog een tijdje in haar bubbel kan blijven."

  • Meest recent