REACTIES. “Gevoel van trots” overheerst in Limburg, Appelmans ziet grootse toekomst voor Mertens

Het mocht niet zijn voor Elise Mertens. Onze landgenote verloor haar halve finale op de Australian Open in twee sets (6-3, 7-6) van Caroline Wozniacki. Na afloop overheerste echter een gevoel van trots.

Onze videoman in Hamont-Achel, waar de wedstrijd op groot scherm gevolgd werd, kreeg Jean-Paul De Graef voor de camera. De voorzitter van haar eerste tennisclub en de man die tot vorig jaar haar rackets besnaarde. Bij hem overheerste vooral een gevoel van trots.

“Te veel fouten”

Sabine Appelmans vond dat Mertens te veel fouten maakte en daardoor de wedstrijd verloor. “Ze heeft ons even doen dromen maar spijtig genoeg geen finale”, zei de ex-tennister bij Radio 1. “Elise heeft minder goed gespeeld dan tijdens haar vorige wedstrijden, maar het kan ook niet altijd even goed zijn. Ik weet niet of ze zenuwachtig was maar ze maakte meteen drie fouten en dat heeft de tendens gezet.”

“Elise maakte gewoon te veel fouten”, aldus Appelmans. “Tegen iemand als Wozniacki mag je dat niet doen. Maar ze heeft wel gestreden, gevochten en ze kreeg nog een kans in set twee. Maar Wozniacki heeft ook meer ervaring op dit niveau en dat heeft zijn rol gespeeld. Ze heeft die dingen zelf meegemaakt op de leeftijd van Mertens.”

“Het is ook wel mooi dat ze teleurgesteld was. Voor haar was dit allemaal bonus. Ze had de nummer vier geklopt en nu was het de nummer twee. Dat wil zeggen dat ze ambitieus is. Elise is nu een top 20-speelster en is op weg naar de top tien. Ze gaat dit soort resultaten nog halen, daar ben ik van overtuigd. We mogen nog dromen van dit soort Grand Slams. Ze is heel verbeten, maar in de goede zin. Ze wil er alles voor doen en dit is alweer een stap in de richting van een betere speelster te worden.”

“Dit betekent zoveel voor mij”

Wozniacki haalde voor de derde keer de finale van een Grand Slam en dat deed deugd. “Dit betekent zoveel voor mij”, zei ze na afloop. “Ik had het even moeilijk op het einde van de tweede set, met die dubbele fouten. Ik moest denken aan de halve finale van 2011 tegen Li Na (die ze verloor nadat ze verschillende matchpunten had, red.). Ik werd weer nerveus en begon te trillen op mijn benen. Ik wist even niet wat te doen, maar ik ben rustig gebleven en heb nu wel gewonnen. Mijn familie? Sorry voor de stress maar ze betekenen zoveel voor mij. Zeker op dit soort momenten.”

Vader Wozniacki onder de indruk

Mertens kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten, en maakte indruk in Melbourne. "Ik ben er honderd procent zeker van dat we nog veel positiefs gaan horen over Mertens", reageerde na afloop Piotr Wozniacki, de vader en coach van Caroline Wozniacki.

"De zege van Caroline stemt me tevreden", verklaarde Piotr Wozniacki. "Ik wist dat het tegen Mertens geen makkelijke partij zou worden, ze heeft een stevige slag in de armen en toont de juiste mentaliteit. Maar Caroline was klaar voor de strijd. Ik begrijp dat ze zenuwachtig werd toen ze het in set twee moeilijk kreeg, maar ik ben zelf kalm proberen te blijven. Nadien speelde ze een ijzersterke tiebreak."

De trainer voorspelt een rooskleurige toekomst voor onze landgenote. "Caroline trof Mertens vorig jaar op het toernooi van Bastad en vertelde me toen dat ze alle kwaliteiten heeft op een topspeelster te worden. Mijn dochter heeft zich niet vergist. Mertens speelt erg goed en intelligent. Bovendien lijkt ze prima omringd. Ik ben er helemaal zeker van dat we het laatste over haar nog niet gehoord hebben. Caroline kon de wedstrijd winnen omdat ze net iets beter was." 

Door Maarten Delvaux, vtvn
    AANGERADEN