Elise Mertens blikt met “gemengde gevoelens” terug op twee fantastische weken op Australian Open

Elise Mertens: toch al glimlachend na haar verloren wedstrijd. Foto: Photo News

Ontgoocheling? Toch wel! Elise Mertens verliest niet graag en dus ook niet in de halve finale van een Grand Slam. Maar naast ontgoocheling was er ook ruimte voor trots bij de Limburgse.

“Ik verlaat Melbourne met gemengde gevoelens”, opende ze haar persconferentie. “Ik verheugde mij echt op die wedstrijd. Maar Caroline was gewoon te sterk vandaag. Ze serveerde heel goed en ze speelde heel aanvallend van de baseline. Ik heb de wedstrijd verloren, maar ik ben ook zeer tevreden met deze halve finale, de ik voor de eerste keer bereikt heb.”

Mertens produceerde iets te veel fouten maar bleef wel vechten tot het laatste punt. “Ik heb echt alles gegeven”, reageerde ze. “Tot het laatste punt. Natuurlijk, bij 5-4, 30-0 voor haar, dacht ik dat het zeer moeilijk ging worden, zo niet over en uit. Maar de fighting spirit was er nog. Ik kwam terug, stond 6-5 voor, kreeg twee setballen, maar ze werkte die knap weg. Ze was gewoon iets beter dan mij vandaag. Ik voelde mij ook wat vermoeid, ik kon wat minder druk uitvoeren. Maar ik ga niet klagen, hoor. Ik heb hier twee fantastische weken beleefd.”

Mentaal sterk

Voor de Limburgse was het de eerste halve finale op het hoogste niveau. In haar ontwikkeling heeft ze een belangrijke stap gezet, beseft ze. “Ik heb hier gezien dat alles mogelijk is”, klinkt het. “In mijn tweede wedstrijd stond ik 5-0 achter in de eerste set. Mentaal stond ik sterk. Natuurlijk moet het lichaam ook volgen, maar dit is heel belangrijk.”

Maandag blinkt ze in de top twintig van de wereld. Een prettige vaststelling! “Dat geeft mij toch een euforisch gevoel. De komende dagen zal ik proberen wat rust te nemen, om dan weer vol aan de bak de gaan, werken op de zaken die ik nog wil en moet verbeteren. Ik ga niet zeggen dat top twintig mijn doel is. Ik hoop verder te kunnen geraken.”

Elise Mertens blikt met “gemengde gevoelens” terug op twee fantastische weken op Australian Open
Foto: Photo News

Mama Liliane: “Lontje beetje op”

“Ik vond Elise er wat vermoeid uitzien”, aldus Liliane Barbé, de mama van Elise Mertens. “Ik denk dat de hele Australische tour uiteindelijk toch wat van haar lichaam heeft gekost. Ik denk dat je dat ook een beetje aan haar manier van spelen zag. Maar al bij al vind ik dat we trots mogen zijn dat ze als 22-jarige, die hier voor de eerste keer op de hoofdtabel stond, de halve finales heeft weten te halen. Ze heeft goed teruggevochten op het einde van de tweede, toch nog een tiebreak uitgehaald, maar ik denk dat het lontje een beetje op was.”

“Ik was vrij rustig, omdat ik al heel trots was dat Elise het zo ver had kunnen schoppen. Na het bereiken van de kwartfinales was alles wat erbij kwam een bonus. Wozniacki is een heel taaie tegenstander, ze heeft heel veel ervaring en vandaag heeft zij daarvan goed gebruik gemaakt tegen Elise. Ze raakte de bal heel goed en wist ook duidelijk wat ze moest doen. Elise heeft alles geven. Ik ken mijn dochter. Ze gaat altijd tot het uiterste. Maar je moet ook kunnen erkennen dat Wozniacki vandaag beter was.”

Wat nu?

“Ik zie haar eerst en vooral een paar dagen rust nemen eens ze thuis terug zal zijn. En daarna weer vol aan de bak gaan om de dingen die ze misschien minder goed gedaan heeft, of denkt minder goed gedaan te hebben, te verbeteren. De verwachtingen zullen waarschijnlijk hooggespannen zijn, maar verleden jaar het ze toch al bewezen, naar haar overwinning op het toernooi van Hobart, dat ze daar mee om kon gaan. Normaal gezien wordt haar volgende afspraak het toernooi van Sint-Petersburg, maar eerst zien hoe de gaat recupereren. Want voor de Fed Cup moet ze in ieder geval paraat staan. Dan is het leve België!”

Door Serge Fayat in Australië
  • AANGERADEN