Marieke Kindt en Roger Lybeer trekken lijst sp.a-Groen kartel

Destelbergen - Met de receptie van het kartel sp.a-Groen in de Kollebloem werden de laatste nieuwjaarswensen voor 2018 in politiek Destelbergen-Heusden uitgedeeld. Klare taal was er van de respectieve voorzitters Eddy Van De Walle (sp.a) en Astrid Schoeters (Groen). Het kartel wil de "rustige vastheid" van een "uitbollend bestuur" doorbreken. Met "een gemeente leiden is meer dan een managementsoefening" werd duidelijk gesneerd naar uittredend burgemeester Marc De Pauw, die zich in de voorbije campagne als "goed bestuurder" profileerde. Sp.a-Groen gaat met lijsttrekker Marieke Kindt en Roger Lybeer op de tweede plaats naar de kiezer. Etienne Balcaen zal de rood-groene lijst in oktober duwen.

De sp.a-Groen nieuwjaarsreceptie startte ludiek met een zelfgeschreven en op gitaar begeleid lied van Bob Vanden Eynde, over het reilen en zeilen in Destelbergen en Heusden. Op de tonen van "In the Neighbourhood" van Tom Waits, al is een ritme in een refrein met daarin het woord Des-tel-ber-gen wel niet zo'n makkelijke opgave voor een tekstschrijver.

"We zijn een kleine groep, maar we gaan er alles aan doen om deel uit te maken van het nieuwe project na 2018", aldus sp.a-voorzitter Van De Walle. "Er is de keuze tussen een rechts Destelbergen met N-VA, een gemeente voor de rijken en de tennisclubs, of het links alternatief waarbij we investeren in mensen, voor mensen en door mensen. Het bestuur moet buiten de ivoren toren van het gemeentehuis treden." Een passe-partout voor andere partijen wil sp.a-Groen niet zijn: "we zullen een ondergrens vastleggen om de uitdagingen aan te pakken. Krijgen we daarop een "nee", dan gaan we weer in de oppositie, krijgen we een "ja", dan gaan we mee in het nieuwe verhaal." 

Beide lijsttrekkers focusten op een aantal rood-groene principes voor het nieuwe beleid: betaalbaarheid van woningen, duurzame mobiliteit - "een vuist maken tegen De Lijn" -, nieuw leven in wijken als de Haenhout en het Eenbeekeinde blazen, en stadsregionale problemen - veroorzaakt door de nabijheid van Gent - aanpakken. Ook solidariteit die focust op een gemeente waar mensen zorg dragen voor mekaar, wordt een beleidspunt. "Mensen die de oorlog ontvluchten moet je niet verbannen naar een uithoek van de gemeente", aldus Groen-kopman Roger Lybeer. De zetelende raadsleden beklemtoonden ook hun inzet in de voorbije legislatuur: "We zijn grote bemoeials. We bemoeien ons letterlijk met alles", klonk het bij sp.a-raadslid Marieke Kindt. 

Het rood-groene kartel heeft ondertussen de helft van zijn huiswerk gemaakt: 12 van de 25 kandidaten zijn al bekend. Marieke Kindt, Roger Lybeer, Bob Vanden Eynde, Martinne Plets en Eddy Van de Walle nemen de top-5 in in deze volgorde. Ook oude getrouwen Leen Verbeke, Nadine Malyster, en natuurlijk Etienne Balcaen (lijstduwer) zijn kandidaat. Nieuw in de sp.-a-Groen lichting zijn Astrid Schoeters (tweede lijstduwer), Amadeo Debersaques, David De Clercq en Philippe Van Gendt. De komende weken werkt het kartel nog aan de invulling van de resterende dertien namen. Sp.a.-Groen is overigens de eerste lokale partij die toegeeft dat het niet zo makkelijk is om een volwaardige lijst in elkaar te knutselen.

Door Geert Herman