Gezocht: Playmobil om Afrikaanse kinderen trauma’s te helpen verwerken

© ptb

© ptb

1 / 2

Ann-Sophie Devlieger (22) uit Boezinge en Steffi Bisschop (22) uit Kemmel verzamelden de afgelopen weken zo veel mogelijk Playmobilpopjes voor een therapeutisch project in het Afrikaanse Gambia.

Thijs Pattyn

De twee jonge vrouwen studeren op de Kortrijkse hogeschool VIVES respectievelijk toegepaste psychologie en orthopedagogie, en vertrekken nu maandag naar Gambia om er samen hun bachelorproef te maken. “Playmobilpopjes worden in ons land vaak gebruikt om te praten met kinderen. In de stad, waar wij 3,5 maanden verblijven, hebben ze zulke popjes niet. Een kind kan makkelijker praten vanuit een popje dan vanuit zichzelf. Vooral als het over trauma's gaat. Veel Gambiaanse kinderen leven in armoede, worden besneden en uitgehuwelijkt, zijn analfabeet en het slachtoffer van huiselijk geweld. Wij zullen hen bijstaan tijdens het verwerkingsproces.”

Poppetjesmethodiek

“Met de poppetjesmethodiek kunnen ze beter praten over ervaringen en gevoelens. Waarom popjes van Playmobil? Omdat er heel veel soorten bestaan: groot, klein, jong, oud, verschillende rassen, enzovoort. Kinderen kunnen met de popjes vlot hun gezin uitbeelden. Door de plaatsing en het gebruik van attributen worden relaties tussen personen aangetoond. We visualiseren de belevingswereld van de kinderen. De popjes zijn ook belangrijk om te communiceren, omdat wij de lokale dialecten niet begrijpen. We kunnen nog terugvallen op pictogrammen en gebarentaal.”

55 popjes

De studentes deden onder meer een oproep op sociale media om Playmobilpopjes in te zamelen. “Dat leverde 55 popjes op, die al ingepakt zitten in onze bagage. We zijn alle schenkers dankbaar, want deze popjes zullen een belangrijke betekenis krijgen voor de kindjes. We zullen de poppetjesmethodiek proberen aanleren aan volwassenen, zonder dit op te leggen. Als dit lukt, laten we de 55 Playmobilpopjes daar achter. Na onze thuiskomst gaan we verder met inzamelen om deze dan op te sturen naar Gambia.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten