“Onklopbaar” gamerecord na 36 jaar van de tabellen geveegd

Bron © Washington Post

(themabeeld) Foto: shutterstock/*

5,51 seconden. Fervente gamers bijten al meer dan drie decennia hun tanden stuk op het “onklopbare” record dat Todd Rogers in 1982 al vestigde in de racegame Dragster. Maar nu is het record dan toch van de tabellen geveegd. Niet omdat iemand het gebroken heeft, maar omdat Rogers zou hebben vals gespeeld.

Dragster, een spelletje voor de Atari 2600-console dat in 1980 op de markt kwam, is een racesimulator waarbij je op ideale momenten moet schakelen om zo snel mogelijk over het scherm te knallen.

In 1982 reed Rogers virtueel over de finishlijn na 5,51 seconden. Hij nam een Polaroid-foto van zijn knalprestatie en stuurdie die door naar Activision, de producent van het spelletje. Die “bevestigde” zijn tijd: Rogers had een wereldrecord te pakken.

“Onklopbaar” gamerecord na 36 jaar van de tabellen geveegd
Het record van Todd Rogers: 5,51 seconden.

“Onklopbaar”

Achttien jaar later, in 2000, werd Rogers’ score ook opgenomen in de database van Twin Galaxies, een vereniging die alle wereldrecords in de wereld van videogames bijhoudt.

Terwijl zowat alle andere records in de loop der jaren verbeterd werden, bleef er maar eentje staan. De 5,51 seconden van Rogers. “Onklopbaar”, luidde het. Het dichtste bij dat iemand kwam was 5,57 seconden.

In 2001 werd Rogers ook opgenomen in het Guinness Book of World Records omdat hij het langst staande wereldrecord in de gamewereld bezat. Het leek erop dat zijn record nooit van de tabellen zou worden geveegd.

Maar daar kwam maandag verandering in.

“Voor het leven verbannen”

Er kwamen niet alleen steeds meer klachten binnen over het feit dat Rogers zijn tijd vervalst zou hebben, ook de bewijzen dat zijn tijd “technisch onmogelijk” was, werden steeds hardnekkiger. Twin Galaxies zag zich maandag genoodzaakt het record te schrappen. En daar bleef het niet bij: Rogers werd “voor het leven verbannen" uit de recordboeken.

“Een computeranalyse heeft aangetoond dat het onmogelijk is om in normale speelomstandigheden sneller te gaan dan 5,57 seconden”, luidt het bij Twin Galaxies. “We hebben de mensen van Guinness World Records ook op de hoogte gebracht.”

Hoe Rogers precies zou hebben vals gespeeld, is nog niet bekend. Zelf heeft hij altijd volgehouden dat het om een “echte tijd” ging. “Die zogenaamde computeranalyse werd gemaakt door een onwetende persoon, die geen rekening houdt met de menselijke factor”, zo zei hij in een reactie op een eerdere klacht. “Dit is niet accuraat, gewoon onzin.” Rogers gaf nog geen reactie op het schrappen van zijn record.

Door mtm
VOOR ABONNEES