Stephen Hawking en co. sleuren Britse minister van Gezondheid voor rechter

© REUTERS

De beroemde wetenschapper Stephen Hawking en een resem andere gezondheidsactivisten hebben de toestemming gekregen om minister van Gezondheid Jeremy Hunt voor de rechter te slepen. De klagers stellen dat het er de regering om te doen is de nationale gezondheidsdienst (NHS) dermate uit te hollen dat zij een privatisering ervan als “enig alternatief” kan presenteren.

Met de NHS is het momenteel erg pover gesteld wegens gebrek aan financiering. De regering heeft inmiddels een plan uitgedokterd, structuren op poten te zetten onder de naam ‘accountable care organisations’ (aco’s).

Critici stellen dat die aco’s een sluipweg naar privatisering zijn, “Trojaanse paarden” die private bedrijven enorm veel macht bezorgen, en dat hiervoor geen toestemming van het parlement bestaat.

© AFP

Voor het invoeren van het aco-systeem is goedkeuring van dat parlement nodig, argumenteren de klagers.

Professor Hawking heeft het al lang aan de stok met minister Hunt. De wetenschapper is ervan overtuigd dat de NHS in een crisis verkeert door bewuste politieke beslissingen - een methode die Naomi Klein al omschreef als de “schokdoctrine”.

De zaak komt ergens na 14 maart voor de rechter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten