Syrisch ziekenhuis verwoest bij luchtbombardementen

Bron © BELGA

Foto: AFP

Een ziekenhuis in Saraqab, in de Noord-Syrische provincie Idlib, werd maandag verwoest door twee luchtaanvallen. Er vielen daarbij minstens vijf doden en zes gewonden, zo meldt Artsen zonder Grenzen (AzG) dinsdag. De ngo ondersteunde het ziekenhuis.

Volgens AzG vond de aanval plaats toen er net gewonden binnengebracht werden van een bombardement een uur eerder op een markt in Saraqab. Bij die aanval op de markt zouden elf doden gevallen zijn, klinkt het.

Volgens de ziekenhuisdirecteur vielen bij de aanval op het ziekenhuis minstens vijf doden, onder wie een kind, en minstens zes gewonden, van wie drie mensen van het medisch personeel, aldus Artsen zonder Grenzen. Een deel van het gebouw is verwoest en het ziekenhuis kan niet langer functioneren.

“Dit bombardement toont hoe brutaal gezondsheidzorg wordt aangevallen in Syrië”, zegt Luis Montiel, verantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in het noorden van Syrië. “Dat de aanval gebeurde tijdens de opname van gewonden is bijzonder schokkend en een duidelijke overtreding van het oorlogsrecht.”

Het ziekenhuis is het enige openbare ziekenhuis in het district Saraqab, waar 50.000 mensen wonen, voegt de ngo toe. Artsen Zonder Grenzen leverde geneesmiddelen en medisch materiaal voor de spoeddienst van het ziekenhuis.

Artsen zonder Grenzen werkt in Syrië niet in gebieden onder controle van IS en ook niet in regeringsgebied, omdat er nooit toestemming voor verleend is. AzG geeft zelf niet aan wie er achter de aanval zou zitten.

De provincie Idlib is wel de enige onder controle van oppositiegroeperingen, inclusief al-Qaeda. De vanuit Groot-Brittannië operende organisatie Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten schrijft de bombardementen toe aan het Syrische regime.

VOOR ABONNEES