Antwerpse studentenkring walgt van aandacht voor Bo Van Spilbeeck: “Niet moedig, maar een overgave aan het absurde”

Foto: VTM

Dat VTM-journalist Bo Van Spilbeeck er openlijk voor uitkwam dat zij voortaan als vrouw door het leven wilde gaan, kon op heel wat positieve reacties rekenen. Reacties die duidelijk deugd deden, zowel voor Bo als voor haar gezin. Maar niet iedereen is overtuigd. “De beslissing om je geslacht te veranderen is geen moedige beslissing, maar een overgave aan het absurde”, klinkt het bij de studentenvereniging KVHV-Antwerpen.

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen (KVHV Antwerpen) is een conservatieve en Vlaams-nationalistische studentenvereniging. In het studentenblad Tegenstroom schreef voorzitter Filip Brusselmans een open brief.

“Wanneer men worstelt met bepaalde gevoelens en/of in de knoop ligt met zijn hormonen, dient men hierbij geholpen te worden door naasten en mensen met een medische kennis in plaats van aangemoedigd door het halve land”, klinkt het. “De beslissing om uw geslacht te veranderen, is dan ook geen moedige beslissing, maar een overgave aan het absurde. Het getuigt pas echt van lef en karakter wanneer men zijn excentrieke fantasieën het hoofd kan bieden.”

Kaakslag

De media-aandacht die de beslissing van Bo Van Spilbeeck heeft gegenereerd, vindt KVHV zo mogelijk nog erger. “Iets wat tot voor kort nog als mentale stoornis werd omschreven, wordt prompt gebombardeerd tot een rolmodel in deze 21ste eeuw. De berichtgeving is éénzijdig en de mate van aandacht verontrustend. De media normaliseert het radicale en radicaliseert het normale.”

“Ook vanuit Katholiek oogpunt is dit fenomeen niet wenselijk. Het is een kaakslag en het getuigt van een lak aan respect voor het leven dat ons is gegeven.” Ook de reacties van de “zogenaamde conservatieve en christelijke politieke partijen in dit land” vindt Brusselmans frappant. “Het moge duidelijk zijn dat ons politiek spectrum is vervallen tot een eenheidsworst, waar van ideologische verschillen amper nog sprake is.”

De KVHV-voorzitter benadrukt nog dat hij de persoonlijke beslissing van Van Spilbeeck niet wil bekritiseren, maar wel “het maatschappelijk fenomeen”. “Veranderen van geslacht kan en zal nooit genormaliseerd worden.”

Op Twitter reageren veel mensen verbolgen op de uitspraken. “Afschuwelijk toch hoe sommige ‘katholieke verenigingen’ in 2018 nog steeds niet doorhebben hoe Jezus volgens de Bijbel mensen met liefde en begrip en niet met veroordelingen benaderde. Gelukkig zijn dit vandaag de uitzonderingen”, zegt radiopresentator Sven Ornelis.

Door inke
AANGERADEN