119 dokters lopen tegen de lamp voor valse ziektebriefjes: “Vaak onder druk gezet door patiënten”

© Photo News

De Orde der Artsen heeft in vijf jaar tijd bijna 300 dossiers behandeld over dokters die te makkelijk ziektebriefjes schrijven. Vrijdag trok ondernemersorganisatie Voka Limburg daarover nog aan de alarmbel. In ruim een derde van de gevallen bleek de klacht bij de Orde terecht en volgde een sanctie.

Jonas Mayeur

LEES OOK. Werkgevers doen oproep aan huisartsen: “Schrijf ons personeel minder ziektebriefjes”

De sancties variëren van een waarschuwing tot een schorsing van een paar dagen, weken of zelfs maanden. In vijf jaar tijd sprak de Orde der Artsen, die controleert of dokters zich aan hun deontologische plicht houden, in 119 dossiers een straf uit. Vooral in 2015 (35 sancties), daarna zakte het aantal, tot 14 vorig jaar.

Dat er jaar na jaar artsen op de vingers worden getikt, toont aan dat de klacht van Voka Limburg niet uit de lucht is ge­grepen. De lokale tak van de ondernemers­organisatie trok vrijdag in onze krant aan de alarmbel. “Een doktersbezoek op maandag is te vaak een garantie voor een hele week thuis”, klonk het. Artsenorganisaties reageren erg kwaad op die “verdacht­makingen” en wijzen erop dat dokters de grote argwaan van werkgevers niet verdienen. Ook zij hebben een punt, zo blijkt nu. In vijf jaar tijd behandelde de Orde bijna 300 dossiers gebaseerd op klachten. Die komen in hoofdzaak van bedrijven. In zestig procent van de gevallen bleek een sanctie onnodig. “Wie wel de regels overtreedt, doet dat vaak onder druk van patiënten”, zegt professor Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde.

Ziektebriefje afschaffen

Volgens Domus Medica, de federatie van huisartsenkringen, zou het beter zijn om voor korte afwezigheden, van minder dan een week, het ziektebriefje af te schaffen. Een idee dat ook Lode Godderis, professor in de Arbeidsgeneeskunde (KU Leuven), al opperde. Zonder verplicht briefje gaat wie zich sneller dan verwacht opnieuw goed voelt, mogelijk ook sneller aan het werk. Maar wordt het dan niet net gemakkelijker om je onterecht ziek te melden? “Dat kan je nu ook al”, zegt voorzitter Roel Van Giel. “Als dokter weet je niet of iemand liegt als hij zegt dat hij de hele nacht heeft overgegeven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten