Leonardo DiCaprio en Kate Winslet redden leven van zwangere vrouw die kankerbehandeling weigerde tot na bevalling

© Isopix - Facebook

Een moeder die bij haar eerste echografie te horen kreeg dat ze een agressieve vorm van kanker op haar eierstokken had, weigerde behandeld te worden omdat de medicatie het leven van haar ongeboren dochtertje zouden beëindigen. Na de bevalling kreeg ze te horen dat er niets meer voor haar gedaan kon worden, maar toen greep actrice Kate Winslet in. Samen met haar Titanic-collega Leonardo DiCaprio zamelde ze geld in voor een dure behandeling in het buitenland die het leven van Gemma mogelijk gered heeft.

nkdr

De dokters hadden haar geadviseerd haar zwangerschap te beëindigen, maar daar wilde de Britse Gemma Nuttall niets van weten. Na 26 weken zwangerschap kreeg ze echter te horen dat de kanker uitgezaaid was naar haar baarmoederhals. Er werd meteen overgegaan tot operaties: Eerst een keizersnede om haar dochtertje Penelope op de wereld te zetten, meteen gevolgd door een operatie om de tumor te verwijderen.

Hoewel Penelope heel klein was, overleefde ze en na een chemobehandeling werd ook Gemma weer gezond verklaard. Tot meer dan een jaar later bij een controle bleek dat Gemma ook een tumor in haar hoofd had. Ze werd meteen geopereerd en die operatie was succesvol, maar toen de kanker terugkwam, vertelden de dokters haar dat er niets meer was wat ze nog konden doen.

Haar moeder startte een crowdfundingsactie om 300.000 Britse pond te verzamelen voor een dure behandeling in Duitsland. Toen actrice Kate Winslet daarvan hoorde, besloot ze meteen in actie te schieten voor de jonge moeder. Ze riep de hulp in van Leonardo DiCaprio en veilde drie ‘Jack en Rose’ dates, waar grof geld voor betaald werd. Dankzij die actie kon Gemma naar Duitsland en nu werd ze volledig genezen verklaard.

“Ik kan Kate niet genoeg bedanken. Zonder haar donaties, en die van anderen, zou mijn verhaal helemaal anders zijn. Ik dacht dat het niet echt was, maar toen belde ze me op. Ik was zo nerveus maar ze vroeg hoe ik me voelde en hoe de behandeling ging. Ze wilde helpen.”

“Ik heb haar verteld dat ik haar nooit genoeg kan bedanken en ze zei me niet stom te doen. Ze zei dat ze op het internet gelezen had over mijn verhaal, dat ze drie kinderen heeft en dat ze erbij stilgestaan had hoe zij zou zijn in die situatie.”

Winslet kreeg in november de Actors Inspiration Award van het Screen Actors Guild, deels omwille van haar werk voor Gemma. “Het is mijn grootste privilege geweest om te leren hoe ik mijn stem kan gebruiken om anderen te helpen. Mensen steunen die niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen, iemand helpen die stervende is - ze leeft nog, trouwens - omdat ze niet het geld hebben voor een gespecialiseerde behandeling die hun leven kan redden”, zo vertelde Winslet bij het ontvangen van de award.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten