Sponsors kunnen niet lachen met grap René van der Gijp: “Ronduit smakeloos”

Bron © BELGA

Foto: RTL

De Toto en Gillette, twee van de drie sponsors van het Nederlandse televisieprogramma Voetbal Inside, nemen nadrukkelijk afstand van de ‘grap’ die René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee vrijdag in het programma maakten over transgenders. Van der Gijp verkleedde zich als vrouw en stelde voortaan door het leven te gaan als “Renate”, in navolging van VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. Derksen verklaarde op zijn beurt transgenders vreemd te vinden.

“We vonden het optreden van Van der Gijp ronduit smakeloos en we nemen met klem afstand van alle kwetsende grappen?”, stelt een woordvoerder van de Toto. “We snappen ook niet wat dit met voetbal te maken heeft. Wij zijn sponsor van het programma omdat het over sport gaat. Dit is ook de mededeling die wij aan RTL hebben overgebracht vandaag.”

Toto stelt met klem niet over de inhoud van het programma te gaan. “Maar we kunnen wel ons standpunt overbrengen. En daar zagen we nu ook aanleiding voor. We gaan ervan uit dat RTL dit ook overbrengt aan de makers van het programma.”

Geen woord terugnemen

RTL heeft gezegd de ‘grap’ te zullen bespreken met de drie mannen. Derksen liet al weten niets van zijn woorden terug te nemen. Gillette laat maandag in een verklaring weten “geen enkele boodschap in het programma te ondersteunen die mensen kwetst vanwege hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele oriëntatie. We wachten daarom het gesprek af dat RTL met de makers heeft.” Volgens Gillette vindt dit gesprek maandagmiddag plaats.

De laatste sponsor, Heineken, heeft nog geen reactie gegeven.

VTM

VTM heeft laten weten niet op de commotie te willen reageren. “Wij hebben onze boodschap uitgedragen dat wij onvoorwaardelijk achter Bo staan”, aldus een zegsvrouw. “We zijn heel blij dat de meeste reacties zeer positief zijn. Verder hebben we niets aan ons standpunt toe te voegen.”

Negatieve reacties

De vertoning in het sportprogramma riep veel negatieve reacties op, onder meer van sociale organisaties en politieke partijen. Het linksliberale D66, de sociaaldemocratische PvdA, de rechtsliberale VVD en GroenLinks spraken eerder hun afkeuring uit over de kwestie.

Ook op Twitter werd er negatief geageerdop het optreden van Van der Gijp.

AANGERADEN