Piet Huysentruyt is opnieuw sterrenchef in Frankrijk

Foto: Photonews

Televisiekok Piet Huysentruyt behoudt zijn Michelinster met zijn restaurant Likoké. Dat staat in de nieuwe editie van de restaurantgids. Frankrijk blijft een culinaire bestemming, want liefst vijftig zaken kregen hun eerste ster. Goed voor een Frans recordaantal aan sterrenzaken.

Piet Huysentruyt, die zijn restaurant heeft in Les Vans in de Franse ­Ardèche, heeft al sinds 2014 een Michelinster. Hij behaalde die nog geen jaar nadat de zaak zijn deuren had geopend. De West-Vlaamse chef is nu “op wereldtournée” met Likoké. In oktober opende een pop-upversie in Kortrijk, dan ging het naar Japan, Indonesië en Singapore. In maart brengt Huysentruyt Likoké twee weken onder in Zuid-Afrika.

Recordaantal sterren

Frankrijk telt trouwens een recordaantal sterrenzaken in 2018, goed voor 621 in totaal. 50 zaken kregen hun eerste ster, vijf mochten een tweede ster toevoegen. Er kwamen ook twee driesterrenrestaurants bij, La Maison des Bois van Marc Veyrat en Christophe Bacquié met zijn gelijknamige zaak. Bacquié wordt geroemd voor zijn ‘verbazingwekkende gerechten met zijn moderne aioli, groenten van de lokale markt, en inktvis uit de Middellandse Zee’.

‘Bacquié brengt een ware ode aan de producten uit deze streek. Elk gerecht zorgt voor een bijzondere herinnering die getuigt van zijn creatieve talent, zijn perfecte technische vaardigheden en volwassenheid’, aldus Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen.

La Maison des Bois wordt gelauwerd omwille van zijn kennis over kruiden en lokale natuur. ‘Als gepassioneerd botanist, weet Marc Veyrat de door hemzelf in het wild geplukte kruiden en bloemen uit de Savoie te vervolmaken. Met zijn creativiteit, authenticiteit en raffinement bezorgt hij klanten een onvergetelijke ervaring’, aldus Ellis.

Door tlb,csn,flb, mg