Na het enorme succes van 'Schuif Af': "Nu staat Chateau Arthur hier te verkrotten"

Bron © Eigen berichtgeving

Wie kind was in de jaren zeventig herinnert zich ongetwijfeld ‘De Kat’ nog. Ben je later geboren? Dan was ‘Merlina’ misschien eerder dé show van het moment. In ieder decennium was er wel zo’n legendarische reeks die de jeugd massaal voor de buis lokte. Eén week lang zapt Het Nieuwsblad terug naar die jeugdprogramma’s. Vandaag halen we herinneringen op aan ‘Schuif Af’.

De s staat voor sensationeel en de c van te gek, echt crimineel. De h van hiep, hiep, hiep, hoera en de u van u bent op tv o ja. De i van ikke, ikke, ikke eerst en de f van formidabel feest. En de a van allesbehalve Arthur en de f van flitsend avontuur. S-c-h-u-i-f Af, Schuif Af!

Ongetwijfeld zijn er nu een heleboel mensen die de tekst meteen meegezongen hebben: de intro van het programma ‘Schuif Af’. Een van de populairste kinderprogramma’s uit de jaren 1990 en de beginjaren 2000. Een jeugdsentiment voor velen, legendarisch zelfs.

Pechvogel van de week

Gezicht van het eerste uur was zonder twijfel Ingeborg Sergeant. De presentatrice stond aan de wieg van het programma en was er dus letterlijk van het eerste uur bij.

“Bij de opstart van familiezender VTM in 1989 moest er nagedacht worden over een programma voor kinderen”, herinnert Ingeborg zich. “Er moest voor elke leeftijd wel iets op televisie zijn. Toen ik er aan de slag ging, was ‘Schuif Af’ mijn eerste project.”

Aanvankelijk was het een live praatprogramma met kinderen, die de studio binnenkwamen via een glijbaan. In verschillende rubrieken mochten zij dan hun zegje doen bij Ingeborg en haar sidekick Arthur. Denken we bijvoorbeeld aan pechvogel van de week, waarin een kind mocht vertellen over een ongelukkig voorval dat hij of zij had meegemaakt. Als troostprijs kregen zij dan een plastic vogel.

(Lees verder onder de foto)

Na het enorme succes van 'Schuif Af':
Foto: VTM

Chateau Arthur

Na enkele jaren moest de ploeg van ‘Schuif Af’ echter de kleine, vertrouwde studio verlaten. Daardoor moesten ze met z’n allen op zoek naar een alternatieve locatie, waar het ietwat herwerkte programma verder kon opgenomen worden.

Het resultaat was Chateau Arthur, het zogezegde huisje van Arthur Reijnders. “De decorploeg is toen heel creatief omgesprongen met enkele paletten die ik in mijn achtertuin had liggen”, vertelt Arthur Reijnders. “Ze konden hun kinderlijke creativiteit helemaal de vrije loop laten. Het was mooi om te zien.”

Ken je vriendje tot Mollyflappy

Ook daarna bleef het programma nooit lang helemaal hetzelfde. Rubrieken vielen weg om plaats te maken voor andere. Zo was er Ken je vriendje en later Trivial Pursuit. En Koekeldoedeldoe dat nadien Mollyflappy werd.

‘Schuif Af’ ging van een praatprogramma naar een spelprogramma naar een humoristisch programma met sketches. Het was verrassend, vernieuwend en ongezien populair.

“In de loop van de jaren heb ik ‘Schuif Af’ enorm zien veranderen”, aldus Ingeborg. “Het programma leefde echt, groeide mee met de kijkers. Bovendien had niemand van ons schrik om eens iets anders te proberen. En dat was vermoedelijk ook een van de sterkste kanten. Er was altijd plaats voor inspraak, verandering en improvisatie.”

Week na week kwamen de crew en de cast samen om de afleveringen in elkaar te knutselen. “Want zo was dat echt, hé. We maakten het programma niet ver op voorhand, maar week per week. Zag je ons in winterse omstandigheden op televisie, dan was dat ook echt in de winter opgenomen. En we hadden altijd zo veel plezier samen. Een bijeenkomst van vrienden.”

Lees verder onder deze sketch uit ‘Schuif Af’

Voor kinderen én volwassenen

Ook de toon van het programma droeg ongetwijfeld bij tot het enorme succes dat ‘Schuif Af’ destijds was. Gedaan met constant in verkleinwoorden te praten, gewoon recht voor de raap.

“Wij waren niet betuttelend tegenover de kijkers”, zegt Ingeborg. “Wij spraken hen niet aan met “lieve kindjes” maar noemden hen “Schuif Affers”. Bovendien maakten we ook gebruik van gelaagde humor. Zo konden kinderen, tieners én volwassenen naar onze show kijken.”

“En dat gebeurde ook echt, hé. Heel veel volwassenen zapten naar ‘Schuif Af’ als ze zaten te wachten op de uitzending van ‘Stadion’ of tijdens ‘De Zevende Dag’”, vult Christophe Stienlet aan. Hij vervoegde in het jaar 1997 het team om de rol van Bartje te vertolken, het neefje van Arthur.

Bartje, de kinderheld met een gebrek

In eerste instantie was Bartje nochtans niet bedoeld om een vaste waarde te worden. Maar zijn komst was een overdonderend succes bij de kijkers.

“Waarom zijn personage zo populair was? Omdat hij een kinderheld met een gebrek was”, denkt Christophe. “Na lang twijfelen hadden we er namelijk voor gekozen om Bartje te laten lispelen. En dat bleek uiteindelijk een goede beslissing te zijn. Het maakte hem heel menselijk. Daarnaast deed Bartje ook de dingen die Arthur niet durfde. Hij was een beetje de punker naast die brave Arthur en Ingeborg.”

“En hij zorgde na al die tijd voor een frisse wind in het programma”, zegt Arthur. “Bartje was een jongetje van veertien jaar. Dat werkte heel goed omdat kinderen zichzelf in hem konden herkennen.”

Na het enorme succes van 'Schuif Af':
Foto: VTM

Mooie herinneringen

De hele ploeg van ‘Schuif Af’ denkt met plezier terug aan het programma. Arthur wordt er zelfs nog dagelijks aan herinnerd: “Chateau Arthur staat hier immers nog altijd in de achtertuin. Al is die nu natuurlijk wel aan het verkrotten.”

“Het doet me emotioneel echt nog altijd iets als ik nu terugblik op ‘Schuif Af’”, zegt Christophe. “Ik ben altijd heel dankbaar geweest voor de kansen die ik daar heb gekregen. Het doet me ook deugd als mensen mij er op straat over aanspreken. In al die jaren heb ik slechts één iemand ontmoet die ‘Schuif Af’ maar niks vond. Hij was een leraar Nederlands die vond dat ons taalgebruik niet deugde (lacht).”

De stekker eruit

Uiteindelijk bleef het succes van ‘Schuif Af’ meer dan zestien jaar duren. In 2006 kwam daar abrupt een einde aan. VTM besliste om definitief de stekker uit het kinderprogramma te trekken tijdens een stroom van vernieuwingen.

Op dat moment had Ingeborg uit eigen beweging het programma al achter zich gelaten. “Ik wou echt andere dingen doen”, zegt ze. “Maar ik vind het nog steeds heel spijtig dat ‘Schuif Af’ nadien niet lang meer bestaan heeft.”

En dat vindt ook Christophe Stienlet. “Kinderprogramma’s zijn nu veel braver en politiek correcter. Ik mis de frivole programma’s met durf van vroeger, zoals Schuif Af en Buiten de Zone en Kulderzipken!”

Door nadb
Laad meer berichten...