De eindbalans van ISIS in Irak: 72 miljard euro nodig voor heropbouw

© Photo News

Irak heeft omgerekend 71,9 miljard euro nodig voor de heropbouw van het land na drie jaar vechten tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). Dit heeft minister van planning Salman al-Joemeilli maandag bij de start van een conferentie omtrent de heropbouw gezegd.

adm

“Op basis van een evaluatie van Iraakse en internationale deskundigen, denken wij dat de totale behoeften voor de heropbouw van Irak tot 88,2 miljard dollar (71,9 miljard euro) oplopen, “, aldus de minister.

Volgens Qusai Abdelfattah, directeur-generaal van het ministerie van Planning, heeft het land dringend nood is aan 22 miljard dollar. De rest van het bedrag is voor de middellange termijn. De komende drie dagen wisselen in Koeweit honderden politici, vertegenwoordigers van ngo’s en van de privésector van gedachten omtrent de heropbouw van Irak.

Het land raakte sinds de jaren tachtig al verwoest tijdens opeenvolgende oorlogen. Twee maanden geleden maakte Bagdad bekend dat er een eind aan de jongste oorlog was gekomen, met name tegen ISIS dat begin 2014 een derde van het land controleerde.

Binnen de Organisatie van Olie Uitvoerende Landen OPEC staat Irak nu op de tweede plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten