Bewoners zijn het beu en herstellen zelf hun wegen: “Wij betalen belastingen, maar de gemeente doet niets”

  • De bewoners van Kaaskorf I en II zijn het beu dat hun wegen niet onderhouden worden en besloten het dan maar zelf te doen.
Tielt-Winge -

De bewoners van Kaaskorf I en Kaaskorf II leven in een haat-liefdeverhouding met het gemeentebestuur. “We betalen belastingen zoals iedereen en toch laat men ons in de steek want de putten in de wegen worden niet hersteld.”

De bewoners van Kaaskorf I en II zijn het wachten op de aanpak van de gemeente beu. Toen bewoonster haar wagen averij opliep als gevolg van de diepe putten in de niet verharde straten van Kaaskorf, besloten de bewoners het probleem zelf aan te pakken. Met schoppen en een kleine bulldozer gingen ze aan de slag omdat de gemeente er volgens de bewoners toch niets aan doet.

De deputatie keurde twee jaar geleden de plannen voor het gebied goed waardoor de zone voor kort verblijf omgezet werd in een zone waar permanent mag gewoond worden. De gemeente Tielt-Winge kreeg wel de opdracht om binnen de vijf jaar de woonzone te voorzien van alle nutsvoorzieningen en zeker nieuwe wegen. Momenteel heeft de gemeente geen geld om deze voorzieningen aan te leggen. De afspraak van de gemeente is bovendien dat de bewoners zullen moeten opdraaien voor de kosten van de aanleg via een vorm van belastingen.

Heft in eigen handen

De plannen voor de aanpak zijn verschoven naar 2019. Dit jaar zou volgens de bewoners en raadslid Marleen De Vry (Groen) een ontwerper worden aangesteld voor de aanleg van de wegen. “Slechts één toegangsweg werd in Kaaskorf door de gemeente wat verhard, maar dat was vorig jaar om de wielerwedstrijd Dwars door het Hageland te laten passeren”, zegt een bewoner. Ondertussen beweegt er nauwelijks wat en klagen de bewoners steen en been over de lamentabele toestand van de wegen. Tielt-Winge kan en mag voorlopig niet ingrijpen.

“We voelen ons volledig in de steek gelaten door het gemeentebestuur. We betalen belastingen zoals iedereen, maar we krijgen er niets voor in de plaats. Het enige wat gebeurt, is dat op een paar hoeken van de straat een vrachtwagen steenslag afzet waarmee we zelf de putten moeten vullen”, zegt Hilko Peters, zelf al jaren bewoner van Kaaskorf. “De solidariteit bij de bewoners is bijzonder groot. Daarom steken we zelf de handen uit de mouwen om de wegen enigszins berijdbaar te maken. Ik heb het nooit anders geweten. Voor ons doen ze gewoon niets. We zijn precies geen inwoners van Tielt-Winge.”

Door Fernand Goyens