Dokters schrikken zich een ongeluk: uit deze vrouw haar oog werden 14 wormpjes gehaald

Bron © CBC

Artsen van de Oregon Health & Science University hebben bij een 26-jarige vrouw 14 wormen verwijderd uit haar ogen. De infectie is zo zeldzaam dat zelfs de gespecialiseerde dokters onder de indruk waren. Nu brengen ze hun bevindingen naar buiten.

Abby Beckley was amper 26 jaar, toen ze plots pijn kreeg aan haar linkeroog. De jonge vrouw werkte op een vissersboot in Alaska en besloot eerst haar werk af te werken alvorens naar de dokter te gaan. Tot ze zag dat ze een wormpje uit haar ogen wreef.

Ze repte zich meteen naar de lokale arts. Die wist echter geen raad met het bizarre verschijnsel. Hij haalde er een oogarts bij maar ook die stond voor een raadsel. Beckley besloot dan ook terug te keren naar de Amerikaanse staat waarin ze geboren was, om daar in Oregon een gespecialiseerd instituut te contacteren.

Wormen

Het Centrum For Disease Control stuurde haar meteen door naar het ziekenhuis. Gedurende enkele weken tijd, haalde verschillende artsen maar liefst 14 wormen uit haar oog. De Thelazia Gulosa, zo bleek. Het is de eerste keer dat die soort in een mensenlichaam ontdekt wordt.

Dat is een oogworm die normaal vooral bij koeien te vinden is. Via vliegen komen ze in ogen terecht. De worm vindt vooral het zout en het traanvocht in de ogen interessant, want daar leven ze van. Zo kunnen de larven zich ook gemakkelijk verspreiden.

Bijna blind

Dergelijke wormen in de ogen kunnen bij koeien leiden tot blindheid of ernstige oogschade. De grote hoeveelheid van larven bij het meisje suggereerde een gelijkaardig verhaal. Hoewel men even voor Abby’s zicht vreesde, is ondertussen alles hersteld.

De vondst en de succesvolle operaties waren zo zeldzaam dat de wetenschappers van het CDC besloten er een wetenschappelijk artikel aan te wijden. De operatie dateert al van 2016, maar de publicatie van de wetenschappelijke analyse is nu pas gebeurd.

Door mrra