Prins Henrik van Denemarken overleden

© AFP

Prins Henrik, de man van de Deense koningin Margrethe II, is overleden. Hij overleed dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in het paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen. Dat deelt het Deense koninklijke paleis woensdagochtend mee. Hij werd omringd door zijn geliefden, zijn vrouw en twee zonen stonden aan zijn zijde.

dgs

Prins Henrik, die geboren werd als Fransman, was sinds 1967 getrouwd met Margrethe, vijf jaar voor ze tot koningin werd gekroond. Hij gold als haar grote steun en toeverlaat. Als ze samen werden gespot, bleek steeds weer hoe liefdevol ze met elkaar omgingen. Het voorbije jaar vierden ze nog hun gouden bruiloft.

Om de onplezierige Deense winter te vermijden, bracht Henrik veel tijd door in Egypte, waar hij in januari een longontsteking opliep. De artsen ontdekten toen ook een goedaardige tumor in zijn linkerlong. Toen zijn toestand begin februari dramatische verslechterde, brak kroonprins Frederik (49) zijn bezoek aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea af, en spoedde hij zich naar huis.Een paar dagen later werd prins Henrik van het ziekenhuis naar huis gebracht. Hij had beslist zijn laatste levensdagen door te brengen in paleis Fredensborg.

Henrik werd op 11 juni 1934 geboren in het Franse Talence als graaf Henri Marie Hean André de Laborde de Monpezat. Zijn eerste vijf levensjaren bracht hij door met zijn ouders in Vietnam. Later studeerde hij rechten aan de Parijse Sorbonne. Ook leerde hij Chinees en Vietnamees in onder andere Hongkong en Saigon.

Geen koning

Na zijn huwelijk met Margrethe, een liefde die in Londen was ontsproten, veranderde hij zijn voornaam in het Deense Henrik. De twee deelden een grote voorliefde voor cultuur. De meeste publieke taken legde Henrik al neer in 2016. Hij legde destijds ook de door hem ongeliefde titel van prins-gemaal neer.

Tot zijn laatste jaren hekelde Henrik dat hij als echtgenoot van een koningin niet de titel koning kon verkrijgen. Omdat hij zich niet gerespecteerd voelde in Denemarken, trok hij zich ook steeds vaker terug op zijn welgeliefde wijngaard in Frankrijk, en ging hij bijvoorbeeld niet naar het feest voor de 75ste verjaardag van Magrethe.

Vorige zomer verklaarde de prins dat hij zonder de passende titel niet naast zijn liefdespartner, de koningin, wilde begraven worden. Bij deze beslissing zou hij volgens het paleis blijven, ook nadat bij hem dementie was vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten