7 gouden tips voor de lenteschoonmaak

© Het Poetsbureau

De feestdagen zijn al een tijdje voorbij en de lente nadert. Hoog tijd om die stoelen op tafel te zetten en een to-dolijstje te maken voor de grote lenteschoonmaak. Maar voordat je iets over het hoofd ziet, geven we je enkele tips die je best meteen neerschrijft.

Het Poetsbureau

Dossier aangeboden door Het Poetsbureau.

#1 Controleer je poetsmateriaal

First things first. Wie zijn handen grondig uit de mouwen wil steken, moet er eerst en vooral zeker van zijn dat zijn poetsmateriaal nog in goede staat is. Kijk na of je microvezeldoeken niet aan vervanging toe zijn, check dweilen op gaten en kijk na of het rubber van je vloerwisser nog goed werkt. Stop een nieuwe zak in je stofzuiger of maak het bakje leeg. En het allerbelangrijkste: heb je de juiste poetsproducten in huis? Lijkt alles je perfect in orde, dan zijn we klaar om de emmer te vullen en onze rubberen handschoenen aan te trekken.

#2 De kleerkast

Een nieuw seizoen, daar hoort een nieuwe garderobe bij. Haal je zomerkleren van onder het stof en berg je winterkleren netjes op. Zet een aantal wasmanden of dozen klaar en voorzie een plek om kleren te leggen die je kan weggeven of verkopen. Less is more, zelfs in je kleerkast. Zomaar in- en uitladen doen we tijdens de lenteschoonmaak niet, dus was je kast af of ga er tenminste met een stofdoek overheen. Ben je klaar en ligt alles netjes op zijn plaats, kan je enkele zakjes met gedroogde lavendel in de kast leggen. Zo blijven je kleren altijd lekker fris ruiken.

#3 Je matras

Wie in de slaapkamer poetst, durft de matras weleens over het hoofd zien. Toch is het belangrijk dat je deze minstens een keer per jaar flink reinigt. Je slaapt er immers iedere nacht op én je matras reinigen is niet zo moeilijk als het klinkt. Doe 50 gram baksoda in een pot met een deksel en voeg er tien druppels etherische olie aan toe. Liefst van al kies je voor olie met eucalyptus of lavendel, want die doodt huisstofmijten. Doe het mengsel vervolgens in een zeef en strooi het over de matras. Ga een uurtje even een ander taakje van je lijst schrappen en stofzuig de baksoda nadien weg. Nu kan je weer op twee oren slapen – op een propere matras, weliswaar.

#4 De ramen

Hoe vaker de zon schijnt, hoe liever we onze gordijnen openen en genieten van het uitzicht op de tuin. En dat wordt een pak aangenamer door je vensters een grondige poetsbeurt te geven. Neem een halve emmer lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel en voorzie een spons, microvezeldoek en een schone droge doek – dat mag een keukenhanddoek zijn. Was het raam met genoeg water en veeg de raamomlijsting schoon. Neem vervolgens je raamwisser bij de hand en werk van boven naar beneden. Veeg de randen droog en voilà, je bent al klaar! Heb je veel vensters, zorg er dan voor dat je regelmatig proper water neemt.

#5 De keukenkasten

Het draait ‘m niet alleen om het eerste gezicht, alleszins niet tijdens de lenteschoonmaak. Daarom moet je ook de binnenkant van je kasten eens goed onder handen nemen. Maak alle kasten leeg, veeg ze schoon en plaats alles er opnieuw netjes in. Zo kan je ook nagaan of je geen onnodige zaken bijhoudt, zoals voeding die de houdbaarheidsdatum overschreed. Bezig aan de kast waar olijfolie of andere vloeibare producten in staan? Bedek de bodem dan met keukenpapier, zodat je eventuele restjes opvangt.

#6 Het terras

Lenteweer, daar horen die eerste zondagmiddagen in de tuin bij. Schuur je terras met een geschikt product. Welk dat is, hangt af van het materiaal van je vloer. Ga online op zoek naar het juiste product en het schuren kan beginnen. Na dat middagje schuren verdien je een beloning – wat beter dan een bezoekje aan een plantencentrum? Pimp je terras met leuke planten, lichtjes en kaarsenpotjes.

#7 De tuinmeubelen

Jawel, je mag je tuinmeubelen weer van onder het zeil of uit het tuinhuis halen. Maar wil je dat ze lang meegaan, dan moet je ze ook goed onderhouden. Tafels en stoelen van PVC kan je afwassen met tovergom, waardoor alle strepen, vlekken en groene aanslag voorgoed verleden tijd zijn. Heb je zware teakmeubelen, dan kan je ook deze met tovergom makkelijk een mooie opknapbeurt geven.

Is je lijstje helemaal klaar? Dan gaan we er samen tegenaan. Meer tips van Het Poetsbureau nodig? Haal dan snel onze Poetsplanner in huis: heerlijk handig voor wij zijn huis graag zelf onderhoudt. Je vindt ‘m hier.

Wil je graag meer weten over Het Poetsbureau? Neem een kijkje op de website.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten