Lichaam van vermiste Maëlys (9) gevonden, ex-militair heeft haar ‘per ongeluk’ gedood

Er is een triest einde gekomen aan de zoektocht naar de kleine Maëlys (9). Het stoffelijk overschot van het Franse meisje is woensdag gevonden in een bos nabij Grenoble. Nordahl Lelandais (34), die al maanden in de cel zat, heeft bekend dat hij haar in augustus van vorig jaar ‘per ongeluk’ heeft gedood.

Voor het eerst sinds het begin van het onderzoek werd hoofdverdachte Nordahl Lelandais woensdag naar het gebied gebracht waar Maëlys op 27 augustus 2017 verdween. Dat gebeurde na een nieuwe, urenlange, ondervraging, en nadat hij geconfronteerd werd met het feit dat speurders minuscule bloedsporen in de koffer van zijn wagen hadden gevonden en dat dit bloed zeker van Maëlys was.

Lichaam van vermiste Maëlys (9) gevonden, ex-militair heeft haar ‘per ongeluk’ gedood
Nordahl Lelandais

Lelandais ging plots tot bekentenissen over en wees een aantal plaatsen aan die ‘nuttig konden zijn” voor het onderzoek. Op die plaatsen, ongeveer 20 minuten rijden van de plek waar Maëlys verdween, werd woensdag gezocht en zijn stoffelijke resten gevonden. De zoektocht gaat nog door maar de sneeuw bemoeilijkt de werkzaamheden.

Autopsie moet nu uitwijzen of het effectief om Maëlys gaat, maar alles wijst in die richting, zei de procureur van Grenoble woensdagavond op een persconferentie. Daar zei hij ook dat Lelandais excuses heeft aangeboden voor wat is gebeurd en dat hij zich niet alles meer kan herinneren.

Volgens de procureur heeft de verdachte bekend dat hij haar ‘per ongeluk’ heeft gedood. Hij heeft het lichaam verstopt in de buurt van zijn woning en is daarna teruggekeerd naar de feestzaal waar hij Maëlys ontvoerde. Pas de dag nadien heeft hij het lichaam dan begraven in een bos. Maar verdere details geeft hij voorlopig niet.

Verdwenen op trouwfeest

Maëlys De Araujo (9) verdween eind augustus tijdens een huwelijksfeest in het Franse Pont-de-Beauvoisin (niet ver van Grenoble). Het meisje was er samen met haar ouders.

De politie kamde wekenlang de regio uit. Samen met het leger. Ze dregden in rivieren, zochten in grotten en zetten bloedhonden in. Allemaal zonder resultaat.

Lichaam van vermiste Maëlys (9) gevonden, ex-militair heeft haar ‘per ongeluk’ gedood

Een werkloze ex-militair die van een uitkering genoot en in zijn vrije tijd honden trainde, werd kort na de verdwijning een eerste keer opgepakt. De politie vroeg bij de huwelijksfotograaf alle foto’s op die hij gemaakt had tijdens het feest. En alle gasten werden verhoord. Daarbij viel de naam van Nordahl Lelandais(34) verschillende keren. Hij werd in de buurt van de kinderen opgemerkt. En hij stond op de foto met het meisje. Dat zegt weinig, maar zelf hield hij vol het meisje nooit te hebben gezien.

De dag na het huwelijk poetste hij zijn Audi A3 zeer grondig. Iets wat zijn gewoonte niet was, zei zijn eigen moeder aan de speurders. Maar zelf beweerde hij dat hij de auto wilde verkopen, vandaar. Maar volgens zijn ouders en broer had hij daar nooit eerder iets over verteld en had hij ook geen andere auto gekocht.

Lichaam van vermiste Maëlys (9) gevonden, ex-militair heeft haar ‘per ongeluk’ gedood

Leden van het labo van de Franse politie die de wagen grondig onderzochten, vonden toch bewijzen dat Maëlys in de auto zat. “Klopt”, zei Nordahl toen hij daarmee geconfronteerd werd. “Een paar kinderen wilden weten of ik mijn hond bij had. Toen ik zei van niet, geloofden ze me niet. Maëlys en een ander kind zijn dan in de auto zelf gaan kijken of de hond er zat. Wellicht vandaar de DNA-sporen van de kinderen”, verdedigde hij zich.

Maar nu waren er dus nieuwe elementen die erg bezwarend waren en hem met de rug tegen de muur plaatsten. Er werden bloedvlekken gevonden in zijn auto, afkomstig van Maëlys. Speurders wisten dat al een tijdje maar hebben hem daar nu mee geconfronteerd. Mogelijk zorgde dat ervoor dat hij nu, voor het eerst in zes maanden, plots wilde meewerken aan het onderzoek.

Details over de manier waarop Maëlys aan haar einde kwam, wil hij voorlopig niet geven. Omdat hij het allemaal niet zo goed meer weet, beweert hij. Maar hij geeft wel toe dat hij haar heeft meegenomen van het huwelijksfeest en dat hij haar begraven heeft.

Daarmee is bevestigd wat de speurders al vanaf het prille begin dachten. Alleen ontkende hij steeds staalhard.

Rode wijn gemorst. Of bloed?

Dat de hoofdverdachte een tijdje was weggeweest van het feest, dat was al duidelijk en werd door verschillende getuigen bevestigd. Maar hij had er een uitleg voor. “Klopt, ik had rode wijn gemorst over mijn short. Ik ben snel naar huis gereden, zo’n vijf kilometer van de feestzaal vandaan, om propere kleren aan te doen”, verklaarde hij daarover.

Maar bij een huiszoeking is de vuile short nergens gevonden. “Ik heb hem weggegooid. Wijnvlekken krijg je toch niet meer weg”, was zijn uitleg.

Speurders vroegen zich af of die wijnvlekken niet eerder bloedvlekken waren. Op het feest heeft alleszins niemand gezien dat hij wijn over zijn broek kreeg. Maar het was velen wel opgevallen dat hij plots verdwenen was, zonder van iemand afscheid te nemen, en dat hij een hele tijd later plots weer opdook. Als hij gewoon propere kledij was gaan halen, deed hij daar wel heel lang over.

Krassen op zijn armen

En dan waren er nog de krassen op zijn armen. “Een gevolg van thuis bij mijn ouders in de tuin te werken”, is zijn verklaring daarvoor. Maar zijn oude moeder, die doodeerlijk is, verklaarde aan de speurders dat haar zoon nog nooit in de tuin heeft gewerkt en dat ze zelf niet weet hoe hij aan die krassen op zijn armen komt. Wellicht van door hoog struikgewas te lopen, zeggen speurders.

Lichaam van vermiste Maëlys (9) gevonden, ex-militair heeft haar ‘per ongeluk’ gedood

De ouders van Maëlys zijn woensdagavond ingelicht dat het lichaam is gevonden. Verschillende mensen kwamen al bloemen neerleggen aan hun huis.

Seriemoordenaar

Intussen gaat het onderzoek door en zal Lelandais ook over andere feiten worden verhoord. Een ervan is de moord op korporaal Arthur Noyer in Isère. Zijn DNA zou gevonden zijn op de schedel van de korporaal. Maar hij ontkent staalhard.

Volgens Le Parisien zal de politie hem ook verhoren over de verdwijning van Adrien Mourialmé, een 24-jarige uit Namen die deze zomer het laatst werd gezien aan het meer van Annecy. In dat meer zochten duikers onlangs nog zonder succes naar de kleine Maëlys.

De 24-jarige Belg werkte deze zomer in een restaurant in de buurt. Hoewel hij voortdurend contact had met zijn familie in Namen, heeft Adrien Mourialmé sinds 5 juli geen teken van leven meer gegeven. In zijn hotelkamer bleef alles onaangeroerd liggen en met zijn bankkaart werden sindsdien geen verrichtingen meer gedaan.

Als zou blijken dat de vermoedelijke ontvoerder van Maëlys ook met die dossiers iets te maken heeft, zit het Franse gerecht met een seriemoordenaar en kunnen mogelijk ook nog enkele andere openstaande dossiers worden opgelost.

De Franse ex-militair riskeert levenslang als hij schuldig wordt bevonden.

Door tg