Michaël R. Roskam maakt film over Sylvia Kristel

© Paul Van Den Abeele

De Nederlandse actrice Sylvia Kristel, die in 2012 overleed, zal de centrale figuur zijn in de nieuwe film van Michaël R. Roskam.

Jeroen Struys

Met de pikante film ‘Emanuelle’ werd de Nederlandse actrice Sylvia Kristel wereldberoemd. De film startte een heus softpornogenre van imitaties. Maar terwijl de iconische erotische filmreeks een kassucces werd, ging het haar op persoonlijk veel moeilijker. Daarover zal de nieuwe film gaan van Michaël R. Roskam, zo geraakt bekend vanop het filmfestival van Berlijn.

Het scenario wordt geschreven door Dimitri Verhulst, die met ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Problemski Hotel’ al twee van zijn boeken zag verfilmd worden. Felix van Groeningen maakte van ‘De helaasheid der dingen’ al een internationaal succes, gestart op het filmfestival van Cannes. Mogelijk vindt Verhulst stof in Kristels autobiografie ‘Naakt’, en het toneelstuk over haar eigen leven dat ze in 2009 op de planken bracht.

Op een seksuele manier naar seks kijken

Voor de hoofdrol is ook een internationale naam gestrikt: die is voor Sylvia Hoeks, die dit jaar schitterde als Luv in ‘Blade runner 2049’. De Nederlandse actrice won in 2014 nog de ‘Sylvia Kristel Award’, een Nederlandse prijs voor wie ‘de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen en inspiratiebron doet voortleven.

‘Sylvia Kristel was een van de vrouwen die de weg plaveide voor vrouwen om op een seksuele manier naar seks te kijken’, vertelde de Nederlandse actrice aan filmblad ‘Variety’. ‘Maar ze was ook heel vrij van geest, misschien te vroeg voor de rest van haar generatie.’

Jaren 70 en 80

De film zal focussen op Kristels leven in de jaren 70 en 80. Ze had toen ook een relatie met Hugo Claus, met wie ze een zoon had. Tot 1978 woonden de twee samen in Frankrijk. Later vond ze de liefde bij acteur Ian McShane en in een kortstondig huwelijk, terwijl drank- en drugsproblemen de kop opstaken. De erotische films over Emmanuelle zijn waar Sylvia Kristel het meest om herinnerd wordt, maar ze speelde ook in films Roger Vadim, Claude Chabrol en Alain Robbe-Grillet. Ze woonde een tijd in Los Angeles. Op 17 oktober 2012 overleed de Nederlandse actrice aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Na ‘Le fidèle’ van Roskam wordt dit een zo mogelijk nog groter internationaal project voor producent Bart Van Langendonck van productiehuis Savage. Er staan opnames gepland in Frankrijk, Nederland, België en Los Angeles. Er zijn nog geen opnamedata bekend, laat staan een datum voor de première.

Aangeboden door onze partners

Lees ook