Samusocial: Yvan Mayeur en Pascale Peraïta moeten elk meer dan 100.000 euro terugstorten

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Een totaal gebrek aan transparantie en controle bij de Brusselse daklozenopvang Samusocial: dat is de tendens van de vaststellingen in het ontwerprapport van de Brusselse onderzoekscommissie naar de daklozenorganisatie Samusocial. De commissie heeft dertig aanbevelingen opgesteld. Ook in het ontwerp: de bestuurders moeten samen 346.000 euro aan zitpenningen terugstorten.

Het orgelpunt van het rapport: de bestuursleden moeten onterechte zitpenningen terugstorten. Het leeuwendeel daarvan kwam op de rekening van Yvan Mayeur en Pascale Peraïta terecht. Respectievelijk moeten ze, aldus de Waalse en Brusselse media, een bedrag van ruim 129.000 en 113.000 euro terugstorten.

Desnoods onder dwang

Mayeur liet vorig jaar al weten niet van plan te zijn zitpenningen terug te storten, maar “het is niet omdat Mayeur zegt dat hij die onterechte verdiende gelden niet zal terugbetalen, dat hij ze niet zal terugbetalen”, aldus Benoît Cerexhe (CDH). “We zullen alle mogelijke rechtsmiddelen gebruiken om Mayeur te dwingen.”

Nog volgens de commissie is het schandalig hoe Peraïta jarenlang ongemoeid haar systeem heeft kunnen uitzetten. Het verslag bevat ook 30 aanbevelingen over de werking van Samusocial, subsidiëring en controle, de verenigingen en de Inspectie Financiën.

Bij de voorstelling van het ontwerprapport stelde commissievoorzitter Stefan Cornelis dat de oprichting van de onderzoekscommissie reeds een revolutie in de geesten heeft veroorzaakt.

Wat is er gebeurd?

De daklozenorganisatie kwam in juni 2017 in een storm terecht nadat bekend raakte hoe de voormalig voorzitter en PS-politica Pascale Peraïta en andere bestuurders voor tienduizenden euro’s aan zitpenningen hadden geïnd. De zaak kostte Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn sjerp.

Samusocial: Yvan Mayeur en Pascale Peraïta moeten elk meer dan 100.000 euro terugstorten
Foto: Photo News
Door adm
AANGERADEN