Mathias Coppens ziet na 25 jaar zijn eerste grote liefde terug met wie hij naaktscène speelde

© VRT

Bella van Meel heet ze, de eerste grote liefde van Mathias Coppens. Hij was pas 13 toen ze een koppeltje speelden in de film ‘De Wereld van Ludovic’ én samen een naaktscène hadden. Maar ook in het echt was hij smoor op haar, “al durfde ik dat nooit te vertellen”. Vanavond krijgt hij alsnog die kans, want ze zitten samen in ‘Van Algemeen Nut’.

Benjamin Praet

Pas dertien was Mathias Coppens, groen en onervaren, toen hij op de set een delicate naaktscène moest spelen. Het werd een sleutelmoment in de film De Wereld Van Ludovic uit 1993, destijds gelauwerd, maar sindsdien grotendeels tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen. En het werd voor hemzelf een moment dat hem altijd zou bijblijven. Want vanaf de eerste blik op zijn tegenspeelster, de Nederlandse Bella van Meel, was hij verliefd. “Dat gebeurde al bij de auditie. Ik was eigenlijk te klein, maar kreeg toch de rol van Ludovic. En toen we meisjes gingen casten, wist ik meteen: Bella moet het worden, niemand anders.”

© VRT

Samen in bed

De film – wat zwaar op de hand – gaat over twee jonge pubers in een moeilijke thuissituatie die verliefd worden en weglopen van huis. “Ik hoefde zelfs geen goede acteur te zijn. Ik was zó vervuld van ontluikende liefde dat het vanzelf ging. De opnames werden het meest fantastische moment uit mijn leven: twee maanden niet naar school, twee maanden vlinders in de buik.”

Mathias en Bella moesten op een bepaald moment samen bloot in bed kruipen. “Dat terwijl ik zot was van haar. Als puberjongen is dat niet eenvoudig, dat begrijpt iedereen. Die eerste keer dat ik mijn arm tegen haar naakte arm voelde, was een magisch moment. Genieten. En alles verliep in een uitstekende sfeer, we werden door regisseur Jean-Pierre De Decker enorm op ons gemak gesteld. En die felle studiolampen op ons gezicht maakten het voor mij nog sprookjesachtiger.” (lacht)

© VRT

Die bewuste naaktscène met jongeren zou vandaag nog moeilijk kunnen, stelt Coppens. “Het klimaat en de normen zijn erg veranderd. En zelfs toen bleef ik wat weg van de reacties. Ik was eerlijk gezegd ook nog te jong om de soms rauwe toon van de film helemaal te begrijpen.”

Mathias vertelde Bella niet over zijn gevoelens. “Ik heb dat nooit gedurfd. Ik was bang dat ik een nee zou krijgen, en dat ik zo terneergeslagen zou zijn dat ik de rest van de opnames zou verbrodden.” En zoals dat staat in het draaiboek van een doorsnee jeugdliefde: ze verloren elkaar daarna uit het oog. “We zagen elkaar kort na de opnames nog enkele keren, maar dat was het. Er was nog geen internet, geen gsm en je was als jonkie volledig afhankelijk van je ouders.”

Spijt heeft hij niet, van zijn ingeslikte gevoelens. “Het is een onbeantwoorde liefde, maar onbeantwoorde liefde is voor eeuwig. Daar kan nooit een einde aan komen.” Maar vanavond komt Bella, die intussen niet meer actief is in de media, het toch te weten.

INFO

Van Algemeen Nut

Eén, 20.35 uur

LEES OOK