Studenten starten inzamelingsactie voor Nicole (73) uit ‘Taboe’, maar mag iemand in schuldbemiddeling dat geld wel ontvangen?

Bron © Eigen verslaggeving

Foto: Facebook

Studenten Camille De Bruyn en Koen Claes Rouire voelden zo mee met de 73-jarige Nicole die zondag in ‘Taboe’ vertelde dat ze zo graag eens nieuwe meubels wilde kopen, dat ze meteen een inzamelingsactie startten voor de vrouw. Maar kan iemand in schuldbemiddeling wel zo’n schenking aanvaarden?

“Na de aflevering zag ik op Twitter een bericht van iemand die zei dat een of andere influencer een oproep moest lanceren om geld in te zamelen voor nieuwe meubels voor Nicole”, zo vertelt Koen (20) aan Nieuwsblad.be. “Ik deelde dat met Camille, omdat zij veel meer volgers heeft dan ik, waarop zij voorstelde om het gewoon zelf te doen.”

Dus bundelden de twee studenten de krachten. In Facebook vonden ze het ideale platform om mensen makkelijk geld te laten doneren. Ze stelden het doel van hun actie in op 3.000 euro en drie dagen later is de kaap van 1.000 euro al gerond. “We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan”, klinkt het.

Kan je iemand die in schuldbemiddeling zit wel zo’n bedrag cadeau doen? Het was een vraag die op onze redactie niet meteen beantwoord kon worden, dus stelden we ze aan advocate Marleen Onclin die gespecialiseerd is in schuldbemiddeling.

“In principe is er geen probleem als dat bedrag gestort wordt op de rubriekrekening van de persoon in kwestie. Dat is de rekening waarop alle inkomsten gestort moeten worden, die onder toezicht van de schuldbemiddelaar staat en van waar die het leefgeld en dergelijke doorstort naar de zichtrekening van de persoon in kwestie”, zo vertelde zij ons.

“Voor bedragen onder de 700 euro is er gewoonlijk geen probleem, dat kan onderling besproken worden met de schuldbemiddelaar. Voor grotere uitgaven, zoals de aankoop van nieuwe meubels van meer dan 700 euro, zou ze de toestemming moeten krijgen van de arbeidsrechtbank. Meestal vormt dat echter geen probleem als er voldoende geld op de rubriekrekening staat. De persoon in kwestie mag vooral geen extra schulden maken, want dan zou ze uit de schuldbemiddeling gegooid kunnen worden.”

Plan B

Ook al ziet Onclin dus geen probleem in het overschrijven, de studenten hebben toch al het plan opgevat om het anders aan te pakken. “We zijn niet van plan het geld te overhandigen aan Nicole, want het zou zonde zijn als ze het moest afgeven aan schuldbemiddeling. We zijn naar enkele rechtenstudenten en hun proffen gestapt, en zij hebben ons het advies gegeven om het anders aan te pakken”, aldus Koen.

“We willen samen met Nicole naar de winkel gaan en haar de meubels dan schenken via een bruikleencontract. Zo moet ze ze zeker niet afgeven aan schuldbemiddeling.” Er is echter nog één klein probleempje: voorlopig zijn Koen en Camille er niet in geslaagd Nicole te spreken en op de hoogte te brengen van hun actie…

Door Nick De Schutter