Ex-premier Leterme vindt sluiting kerncentrales in 2025 geen goed idee

Bron © BELGA

Foto: Geert Van de Velde

Brussel -

“De sluiting van de kerncentrales in 2025 is geen goed idee.” Dat zegt voormalig premier Yves Leterme (CD&V) in een interview met De Tijd. “Het gaat om een persoonlijk standpunt, dat niet strookt met dat van de partij”, reageert CD&V-energiespecialist Leen Dierick.

“Ik vloek in de kerk,” zegt Yves Leterme in een dubbelinterview met Karel De Gucht dat morgen in De Tijd verschijnt, “maar ik vind dat we de sluiting van de kerncentrales in 2025 opnieuw moeten bekijken. Ik zou toch nog eens twee keer nakijken of we de bevoorradingszekerheid zonder kerncentrales kunnen garanderen tegen een haalbare prijs.”

“Bovendien hebben ook de Fransen beslist enkele centrales te sluiten”, voegt hij eraan toe. “En in politieke debatten wordt al openlijk voorgesteld om dan minder te exporteren, wat onze bevoorradingszekerheid vanuit Frankrijk in het gedrang zou brengen.”

Volgens het officiële standpunt wil regeringspartij CD&V, in tegenstelling tot coalitiepartner N-VA, vasthouden aan de volledige kernuitstap in 2025. Leen Dierick bevestigt dat de ex-premier ingaat tegen het partijstandpunt.

Chemische sector voor verlenging

De federatie van de chemische sector, essenscia, blijft voorstander van een verlengde levensduur van twee kernreactoren tot 2035. “Dat biedt meer zekerheid en stabiliteit qua bevoorrading tegen een lagere kost en met minder uitstoot. Alleen zo is een energietransitie mogelijk zonder problematische systeemschokken of exploderende energiekosten”, zegt hoofd Energie Els Brouwers.

Essenscia reageert daarmee op de studie van de Gentse professor Johan Albrecht, op vraag van de federale regering, naar de kostprijs van de kernuitstap in 2025. Die kwam tot stand nadat N-VA op de rem ging staan over het Energiepact. De partij gaat niet zomaar akkoord met de sluiting van de kerncentrales omwille van de bevoorradingszekerheid en de factuur voor de gezinnen en bedrijven.

“De berekeningen uit de bijkomende studie van professor Albrecht bevestigen opnieuw dat een gefaseerde kernuitstap meer bevoorradingszekerheid biedt tegen een lagere kost en met minder uitstoot”, luidt het vrijdag in een mededeling van de sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech). Essensica schuift daarvoor een levensduurverlenging van de twee minst verouderde centrales naar voren.

Volgens gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren blijft het totale kostenplaatje van het Energiepact immers hoogst onzeker. “Het zou onverantwoord zijn strategische beleidsbeslissingen van deze omvang te nemen met een blanco cheque in de hand, waarbij achteraf nieuwe taksen moeten ingevoerd worden om de schuldenput te vullen”, luidt het. “Een energietransitie kost geld. Daarom moet er een duidelijke financiering gekoppeld worden aan de ambities in het Energiepact. We stellen het einddoel van de energietransitie niet in vraag, maar pleiten voor realisme over de weg er naartoe”.

AANGERADEN