Bart Swings bezorgt België historische medaille op Winterspelen: “Droom die uitkomt”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Schaatser Bart Swings is zaterdag tweede geworden op de massastart bij de mannen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De Leuvenaar pakt zo de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds de bronzen plak van Bart Veldkamp op de Spelen van 1998 in Nagano. De olympische titel was voor de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, het brons voor de Nederlander Koen Verweij.

Bart Swings schrijft geschiedenis: overzicht van Belgische medaillewinnaars op Winterspelen

“Ik heb hier met Jelle (Spruyt, zijn coach, red) heel lang naartoe gewerkt. Het is een droom die uitkomt”, reageerde onze 26-jarige landgenoot. “De voorbije twee jaar zijn niet de gemakkelijkste geweest, maar dit maakt alles goed.” Swings schaatste een quasi perfecte race in de finale. Hij reed constant alert vooraan en hield zijn grootste concurrenten goed in de gaten. Zo vermeed hij dat Sven Kramer al vroeg stiekem een voorsprong kon nemen en zat hij lang in het spoor van Lee. Swings moeide zich niet met de tussensprinten en concentreerde zich op de allesbeslissende slotsprint.

Kramer zette op iets meer dan twee ronden zijn aanval in. Lee hield het gat overbrugbaar en in de voorlaatste ronde dichtte Swings de kloof met de Nederlandse legende. Onze landgenoot ging als leider de slotronde in maar werd overvleugeld door de Zuid-Koreaanse topfavoriet Lee, die goud pakte. Swings hield Koen Verweij wel af voor het zilver, de Nederlander pakte met brons de 20e medaille voor zijn land.

“Ik had de benen vandaag”

“Het was geen superzware wedstrijd”, legde Swings uit. “Ik had een beetje schrik voor de echt snelle mannen maar ik voelde mij superfris. Ik kon niet meer wachten om te versnellen, was de ronden aan het aftellen om te beginnen sprinten. Normaal ga ik rond 500 meter maar nu heb ik gewoon op 700 meter versneld. Ik had de benen vandaag. Uiteindelijk was er één iemand sneller. Ik kwam nog dicht maar ik wist dat als het een frisse sprint zou worden, Lee supersnel is. Ik heb er alles aan gedaan en dit is het resultaat.”

Bart Swings bezorgt België historische medaille op Winterspelen: “Droom die uitkomt”
Foto: REUTERS

Eerder op de dag werd Swings nog vijfde in de tweede halve finale. Hij won toen de eerste sprint, waarna hij niet meer aandrong op verder puntengewin en zich spaarde voor de finale.

De schaatsers moeten in de massastart een afstand van 6.400m afleggen in zestien rondjes. Behalve na de sprint aan de aankomst worden ook na rondes 4, 8 en 12 punten toegekend (telkens 5, 3 en 1 punt voor de top drie). Aan de aankomst zijn dat 60, 40 en 20 punten. De eerste drie aan de finish zijn dus ook sowieso de eerste drie in de eindafrekening.

Felicitaties stromen toe op Twitter voor eerste Belgische medaille in 20 jaar op Winterspelen

“We zijn al wat gewoon”, blijft coach van Swings nuchter na zilver

Jelle Spruyt zag Bart Swings zaterdag naar olympisch zilver sprinten in de massastart. Hij vond zijn pupil een verstandige race rijden.

“Het was een trage wedstrijd, er viel niet veel te beleven”, doet Spruyt het verhaal. “Drie mannen reden weg, Nederland en Korea hielden het gat klein. Sven (Kramer, red) plaatste op drie ronden van het einde een aanval, om de Koreanen uit hun kot te lokken. Bart ging op het juiste moment, de anderen volgden. Hij zette misschien iets te vroeg aan maar als hij langer had gewacht, kwam hij mogelijk in geduw en getrek terecht. Dit was veel veiliger. Op het einde komt hij nog flink opzetten, maar ja, tweede is mooi uiteraard.”

Bart Swings kwam in het olympisch jaar maar moeilijk op gang, maar Spruyt heeft nooit aan zijn schaatser getwijfeld. “Zeker niet”, benadrukt hij. “De laatste wereldbeker in Salt Lake City (midden december, red) ging het al een pak beter, haalde hij een podium in de massastart. Na Nieuwjaar en de stage in Portugal schaatste hij ook goed. Een helemaal vlekkeloze voorbereiding had ideaal geweest maar de meesten komen wel iets tegen in de voorbereiding. Bij ons was het de knie waarmee hij wat sukkelde.”

Dat Swings als skeeleraar scoort op de massastart, noemt Jelle Spruyt “leuk”, al blijft hij ambitieus. “Ik had graag ook iets verwezenlijkt op de andere afstanden. Dat is misschien over vier jaar.” In 2022 vinden de Winterspelen plaats in Peking.

Spruyt en Swings vormen al jaren een duo. Die samenwerking wordt nu bekroond met olympisch zilver, al schuwt Spruyt de ronkende verklaringen. “Wat ging er door me heen toen hij zilver haalde? Niet zoveel”, lacht de coach. “We zijn al wat gewoon. Dit zijn natuurlijk de Olympische Spelen, dat maakt het anders. Maar het viel wel mee, ik dacht dat het meer ging zijn.”

Door vtvn
Meest recent