wielrennenOmloop het nieuwsblad - Michael Valgren ontbolstert eindelijk op het terrein van zijn grote voorbeeld Fabian Cancellara

Hoe Deense overwinning in Omloop Het Nieuwsblad in sterren geschreven stond

© BELGA

“Zou het allemaal wel toeval zijn?”, kneep Michael Valgren Andersen (26) zich in de wangen. “Twee dagen geleden botste ik op Fabian Cancellara. Ik keek ook naar een video van zijn Ronde van Vlaanderen 2010 en nu zit ik hier als winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad. Hier ligt mijn toekomst. Na vandaag ben ik daar duizend procent zeker van.”

Hugo coorevits

laden.....

Intimi waren het er al langer over eens: Michael Valgren Andersen (26) had alles in zich om een hele grote te worden. Alleen kwam het er buiten de landgrenzen van Denemarken nog nooit helemaal uit. Gisteren buitte bij als een volleerde flandrien de numerieke meerderheid van drie Astana’s in een kopgroep van een dozijn uit.

Dit was een staaltje van buikgevoel, je kurkdroge aanval op dik twee kilometer van de finish. Wat was de ploegtactiek?

“Stybar had net een aanval van Vanmarcke beantwoord, de Tsjech had ook mij al eerder tot de orde geroepen. Ik voelde dat dit hét moment was om te gaan. Vijf seconden lang keek iedereen naar iedereen. Met zo’n uitval speelde ik ook het perfecte ploegenspel. Kwam het tot een sprint, dan was het aan Alexey Lutsenko en Oscar Gatto om het juiste wiel te kiezen. Ik had direct in de gaten dat ik op het perfecte moment op de juiste plaats was. Al was het sterven hoor. Mijn benen brandden van de pijn, ik durfde eerst niet om te kijken terwijl mijn landgenoot en ploegleider Lars Michaelsen me via de oortjes vooruit schreeuwde.”

Hoe verklaar je dat het allemaal zo lang heeft geduurd vooraleer je eindelijk toonde tot wat de renner Valgren allemaal in staat is?

Meer Omloop:

“Ach, dat kwam door omstandigheden. Ik werd neoprof bij de Tinkoff-Saxo-ploeg van Alberto Contador. Ik leerde er heel veel bij en ik ben er dankbaar voor, maar anderzijds kreeg ik daardoor niet de kans om zelf te ontdekken wat ik eigenlijk kon. Vandaar dat ik na het einde van de ploeg twee jaar geleden naar Astana trok om voor eigen rekening te rijden.”

“Vorig seizoen was het de eerste keer dat ik de Vlaamse voorjaarsklassiekers reed. Ik voelde meteen dat dit mijn ding was. Ik werd zesde in de E3 Harelbeke en elfde in mijn eerste Ronde van Vlaanderen. Eigenlijk was Fabian Cancellara mijn grote voorbeeld. Ik hield geweldig van zijn stijl. Ik woon tegenwoordig in Monaco. Twee dagen geleden ontmoette ik hem per toeval op de Col d’Eze waar hij bezig was aan een fotosessie. “Zo vroeg al op pad?”, zei hij. Daarbovenop bekeek ik goed de Ronde van Vlaanderen 2010 die hij won om te weten wat de finale van de nieuwe Omloop Het Nieuwsblad zo allemaal inhield. Zou dat allemaal toeval zijn?”

Volgende doelen

Met winst in de Omloop Het Nieuwsblad kan je wel je tweede grote doel op je buik schrijven: nooit eerder won een renner in hetzelfde jaar de ‘kleine’ en de ‘grote’ Ronde van Vlaanderen.

“Is dat zo? Ach bon, wist ik niet. Dan is het aan mij om daar verandering in te brengen. Dat én de Amstel Gold Race, waar ik twee jaar geleden tweede werd, zijn mijn twee grote afspraken van het voorjaar.”

Hoe verklaar je de metamorfose van Astana? Is het omdat Alexandre Vinokourov ineens zonder geld zit dat er plots zo vroeg op het seizoen wordt gewonnen?

“Neen, we surfen al heel dit prille begin op dezelfde golf.”

Vorig jaar moest Vino zelfs tot 17 april wachten tot de betreurde Michele Scarponi een rit won in de Tour of the Alps.

“Al op de eerste ploegstage voelde ik dat het goed zit. Er heerste een leuke sfeer, er wordt hard gewerkt en met mijn zege zitten we al aan vijf stuks, waaronder de zege van Miguel Angel Lopez uit Green Mountain en de eindwinst van Alexey Lutsenko in de Ronde van Oman. Succes brengt succes met zich mee. Zelf werd ik wat ongedurig omdat ik wel hard had gewerkt, maar in de Ruta del Sol het gevoel had dat ik nog niet de juiste benen had. ‘Het komt wel’, suste onze ploegtrainer die ook Fuglsang begeleidt. Hij heeft gelijk.”

“Voor een goede orde: we zijn tot op vandaag betaald met geld uit het reservefonds. We kregen vrijdag wel een mail van de grote baas in onze box, maar eigenlijk maak ik me geen zorgen over het voortbestaan van de ploeg. Na vandaag al zeker niet meer. Ik focus me op mijn werk. En dat is hier een toekomst uitbouwen in dit soort koersen.”

Hoofdpunten