Greg Van Avermaet wil aanvallen, favoriet Gaviria vreest de koude wind in Kuurne

Foto: BELGA

Een dag na de Omloop Het Nieuwsblad kunnen renners revanche nemen in Kuurne-Brussel-Kuurne. Zoals Greg Van Avermaet, die geen derde opeenvolgende zege in de Vlaamse seizoensopener kon grijpen. “De vele demarrages in de finale hebben met genekt, maar vandaag gaan we weer proberen”, sprak hij voor de start. Topfavoriet is Fernando Gaviria, maar die vreest toch de barre weersomstandigheden. “In Colombia is het twintig graden warmer.” Als het van Oliver Naesen afhangt, zal een klein groepje strijden voor de zege in Kuurne.

Greg Van Avermaet: “Wil het lastig maken”

Greg Van Avermaet staat een dag na een teleurstellende uitslag in de Omloop strijdvaardig aan de start in Kuurne. “De finale gisteren was niet simpel. De vele demarrages na de Bosberg hebben me dood gedaan. Jammer, maar vandaag gaan we terug proberen.”

De olympische kampioen sakkerde achteraf over het defensief koersgedrag van andere favorieten. “Of het met Sagan makkelijker zou gegaan zijn? Ik denk het wel. Hij pakt altijd wat druk weg en anderen kijken ook meer naar hem waardoor ik meer vrijheid krijg. Vandaag wil ik het ook lastig genoeg maken. De meeste van mijn overwinningen kwamen er door in de aanval te trekken. Dus dat gaan we vandaag ook proberen.”

Fernando Gaviria: “De koude maakt het ingewikkelder”

Topfavoriet Fernando Gaviria vreest vooral de koude. “In Colombia is het 20 graden warmer en net dat maakt het ingewikkelder om hier te koersen, maar ik ben hier vooral om te genieten van deze wedstrijden. Neen, we hebben niet één kopman in ons team. En goed ook, want hier hebben we meerdere renners die kunnen winnen. En de wind? Dat gaat het ingewikkelder maken. Maar ik zit in een team dat weet hoe we hiermee moeten omgaan.”

Sep Vanmarcke: “Modolo is onze kopman vandaag”

Sep Vanmarcke (Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale) toonde gisteren zijn goede benen met een knappe derde plaats. “De wind zit vandaag mee in de finale maar in de heuvelstreek in Nokere zitten er een paar stroken zijwind en zullen er wel wat jongens wegrijden op de Oude Kwaremont. Ik denk wel dat er een grote kans is op een sprint. Modolo is er ook weer bij. Hij is de kopman. Gisteren was mijn dag, vandaag is het voor hem. De kou vreet energie maar het is voor iedereen te doen. Liever dit dan tien graden en regen.”

Oliver Naesen: “Verwacht een kleine, sterke groep

Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) heeft de koers van gisteren nog niet echt verteerd. “Het zijn toch dingen waar ik wel efkes van wakker lig; koersen die niet uitdraaien zoals ik wil of hoop. Vandaag is er een nieuwe dag en nieuwe kansen. De wind staat beter dan gisteren. Het was bizar gisteren omdat er niemand echt werkte. De laatste jaren was er geen spurt in Kuurne. Met de meewind is het beter voor de vluchters. De sleutel ligt wel bij de spurtersploegen. Maar ik verwacht eerder een kleine sterke groep dan een massaspurt.”

Jasper Stuyven start met rugnummer 1

Peter Sagan, de winnaar van vorig jaar, is er niet bij in Kuurne. Daarom mag de tweede van vorig jaar, Jasper Stuyven, starten met het rugnummer 1. De man uit Heverlee won deze KBK in 2016 en is opnieuw klaar voor. “Ik zat gisteren perfect geplaatst voor de Muur, in het wiel van Oli Naesen, maar dan vielen ze vlak voor mij. Ik won nog de pelotonsprint en dat stemt mij zeer tevreden want dat was mijn eerste sprint van het jaar.”

Yves Lampaert: “We gaan de koers hard maken”

Yves Lampaert (Quick-Step Floors) gaf toe dat hij gisteren teveel krachten verspild had tijdens de koers. “Het is anders vandaag zonder Gilbert en Stybar. We moeten maken dat we er in de heuvelzone bijzijn als de schifting wordt gevoerd. Als het op een spurt uitdraait is het volledig voor Gaviria. Het is vlakker vandaag en dat ligt me wel beter. We gaan de koers hard maken onderweg.”

Dylan Groenewegen op pad met een groot verzet

Dylan Groenewegen (Team LottoNL - Jumbo) trof al drie keer raak dit seizoen (Ronde van Dubai en Ronde van Algarve 2x). De snelle Nederlander ziet het wel zitten vandaag. “Ik heb een 54x11 gestoken (versnelling). Ik kies voor mijn vetrouwde fiets. Als ik win is het ideaal vandaag maar ik ga zeker niet alleen aankomen. Het kan zeker lukken straks. Waarom niet? Het doel is om te winnen. Het zonnetje is lekker maar de wind is fris maar het weer zal niet van invloed zijn.””

Julien Vermote: “Graag met een groepje naar de meet”

Julien Vermote (Team Dimension Data) kwam gisteren niet in het stuk voor. “Ik zat te ver geplaatst voor Molenberg en dan was het voorbij. We hebben veel gaten moeten dichtrijden. Het was een goede les. De conditie is goed. Het is een mooie koers vandaag. Ik heb hier al eens de finale gereden. Deze koers ligt me wel. Het zou een sprint kunnen zijn maar er gaat gekoerst worden. Ik zou graag met een groepje naar de meet rijden. Dat zou wel ideaal zijn.”

Stijn Devolder: “Wind meer langs achteren”

Stijn Devolder (Veranda’s Willems - Crelan) is ook vandaag weer van de partij. “De wind staat anders dan gisteren, de wind staat meer van achteren. De wind heeft gisteren de koers gesloten houden. Het is een sprinterskoers en we hebben twee snelle mannen met Aidis Kruopis en Michael Goolaerts. Van Aert is er niet bij vandaag maar hij was goed gisteren. Hij kan de koers goed lezen en heeft al indruk gemaakt in andere maar wedstrijden. Ik geef wat tips mee maar gisteren heeft Wout toch zelf zijn plan getrokken.”

Door jefi
AANGERADEN