Carnavalsverenigingen zoeken dringend nieuw onderkomen: “Een loods huren, is voor ons te duur”

De vier carnavalsverenigingen zijn dringend op zoek naar een nieuwe loods om er hun wagens en materiaal in onder te brengen. Foto: mgb

Beveren-Waas -

Vier carnavalsverenigingen dreigen binnenkort op straat te belanden. De loods van de gemeente, die als tijdelijke oplossing werd aangeboden, moet weldra plaatsmaken voor een nieuwe verkaveling.

Een grote loods waarin carnavalsverenigingen hun wagens en materiaal voor lange tijd kunnen opbergen: dat is waar De Orde Der Beursvrienden, De Bermzjeekers, Leut On Den Teut en De Beverkes dringend naar op zoek zijn. De loods op de Taxam-site, die ze tot enkele jaren geleden nog gebruikten, werd intussen omgebouwd tot brandweerkazerne.

De gemeente stelde daarom een nabijgelegen loods in de Kouterstraat ter beschikking, als tijdelijk alternatief. Die wordt echter binnenkort afgebroken om plaats te maken voor nieuwe verkavelingen. “Ondertussen hebben we nog altijd geen zicht op een langetermijnoplossing”, zeggen de carnavalisten.

Nieuwe wagens kopen

“We zijn vroeger altijd goed geholpen door het gemeentebestuur, en hopen dat dat nu ook weer gebeurt. De huidige onzekerheid over de toekomst maakt het voor ons niet gemakkelijk: we kunnen nog geen plannen maken om nieuwe wagens te kopen. En we weten ook niet waar we met ons materiaal moeten blijven.”

Omdat een goede opbergplaats blijkbaar moeilijk te vinden is, stelt de gemeente voor om een loods te gaan huren. “Beroepsloodsen zijn voor ons zonder financiële hulp onbetaalbaar”, zeggen de vertegenwoordigers van de carnavalsgroepen. “Voor een loods van amper tachtig vierkante meter betaal je al snel bijna 1.000 euro per maand. Zulke bedragen zijn voor ons niet haalbaar.”

Zoals in Sas van Gent

“We zouden graag een grote ruimte hebben die we voor lange tijd kunnen delen, zoals dat gebeurt in het Nederlandse Hulst of Sas van Gent. Ofwel bij een landbouwer, met een vrije schuur, ofwel in een ruimte die door de gemeente wordt aangeboden.”

Schepen van Feestelijkheden Raf Van Roeyen (CD&V) erkent het probleem. “Wanneer de huidige loods precies wordt afgebroken, is momenteel nog niet duidelijk. Als we geen alternatieve locatie vinden, zullen we een toelage uitkeren die het grootste deel van de huurprijs van een loods dekt.”

De carnavalsstoet in Kieldrecht rijdt uit op zondag 25 maart, vanaf 14.33 uur.

Door Mattias Goossens
VOOR ABONNEES