Seksfeesten Oxfam betaald door Nederlandse belastingbetaler

Bron © De Telegraaf

Foto: yt

Het seksschandaal bij Oxfam in Haïti, waarbij onder meer onze landgenoot Ronald Van Hauwermeiren feestjes met (minderjarige) prostituees zou georganiseerd hebben, krijgt ook bij onze noorderburen een staartje. Er zou immers Nederlands belastinggeld gemoeid zijn bij de kwestie.

Het is Sigrid Kaag, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, die dinsdag in een antwoord op Kamervragen liet weten dat er Nederlans belastinggeld is besteed bij activiteiten van de Britse tak van Oxfam in Haïti. Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) wil nu een debat met minister Kaag.

Op de hoogte

De Britse afdeling van hulporganisatie Oxfam kwam eerder serieus onder vuur te liggen nadat bekendraakte dat medewerkers seksfeesten organiseerden waar onder meer minderjarigen aanwezig waren.

De Nederlandse minister Kaag bevestigt nu dat het kabinet en de Algemene Rekenkamer sinds 18 april 2012 op de hoogte was van een intern rapport over de misdragingen. “De Rekenkamer schreef een uitgebreid rapport over hulp op Haïti en wist van het misbruik. Waarom staat hier niks over in de aanbeveling?”, laat CDA-Kamerlid Anne Kuik via Twitter weten. “De regering wist in 2012 van misbruik maar deed schijnbaar niets met Oxfam-rapporten. Wat heeft het ministerie gedaan met de ontvangen informatie?”

LEES OOK. VN-hulpverleners misbruiken vrouwen in ruil voor hulp in Syrië: voedsel voor seks

15 miljoen euro

Volgens minister Kaag heeft Oxfam Novib 15 miljoen euro ontvangen uit het geld dat was opgehaald door de Samenwerkende Hulp Organisaties-actie: ‘Help slachtoffers aardbeving Haïti’. De totale opbrengst van deze actie was 111 miljoen euro, waarvan 41,7 miljoen euro door de overheid was bijgedragen.

Van dat geld is 8,3 miljoen euro besteed via Oxfam GB, waarvan 5,2 miljoen euro aan noodhulp in 2010, 1,6 miljoen euro in 2011 en 1,4 miljoen aan wederopbouw. Een externe accountant heeft geconcludeerd dat er geen fraude is gepleegd met hulpgelden. De Algemene Rekenkamer en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland waren van dat rapport op de hoogte.

LEES OOK. “Belgische Oxfam-topman ook betrokken bij seksfeesten bij andere hulpverlenersorganisatie”

AANGERADEN