Herman Brusselmans: “Bo Van Spilbeeck is veel te veel in de watten gelegd”

In een interview met Eva Jinek heeft auteur Herman Brusselmans (60) op de Nederlandse televisie enkele straffe uitspraken gedaan over het verdwijnen van humor door politieke correctheid. Volgens de schrijver is het sinds de dood van Theo Van Gogh de foute kant beginnen uitgaan.

Herman Brusselmans was dinsdag op de Nederlandse zender NPO1 te gast in het programma Eva Jinek om er zijn nieuwe roman ‘Feest bij de familie Van de Velde’ te promoten. Toen de presentatrice het thema politieke correctheid aanhaalde, deed Brusselmans enkele straffe uitspraken. “Vroeger kon je nagenoeg alles zeggen, maar nu zijn we veel minder verdraagzaam”, vertelde hij. “De hele discussie over zwarte pieten en #metoo bijvoorbeeld, die heeft natuurlijk wel een grond, maar ik vind dat er overdreven wordt.”

Brusselmans vindt het jammer dat er niet meer met alles kan gelachen kan worden en dat sommige dingen niet meer benoemd mogen worden. Hij vertelt onder meer hoe een column die hij onlangs schreef, werd aangepast door de hoofdredactie. “Ik had de huidskleur van Serena Williams genoemd in een column en dat werd door de hoofdredactie geschrapt. Ik had haar gewoon een zwarte vrouw genoemd. Dat vind ik overdreven. Serena Williams is een zwarte vrouw.”

Bo Van Spilbeeck

Ook over de grap van ‘Voetbal Inside’-gezichten Johan Derksen en René van der Gijp, die na de outing van Bo Van Spilbeeck een gele pruik aantrok, gaf de schrijver zijn ongezouten mening. “Het was gewoon een blonde pruik. Dat René van der Gijp en Johan Derksen daarvoor op het matje worden geroepen en dat bepaalde sponsoren hun geld gaan terugtrekken, dat vind ik zo belachelijk.”

“Bo Van Spilbeeck was op dat moment gewoon een man met een pruik op. Dan wordt die door heel de wereld opgehemeld als representatieve man voor de transseksualiteit en moeten we er allemaal voor op onze knieën vallen. Terwijl iemand de vraag zou moeten stellen: als Bo uit liefde bij zijn (sic) vrouw blijft, moet die dan maar lesbisch worden? De stem van die vrouw wordt niet gehoord.”

“Ik vind dat Bo Van Spilbeeck veel te veel in de watten is gelegd. En als er dan eens een grap over gemaakt wordt door een man die een pruik opzet, wordt die bijna ontslagen. Dat is toch belachelijk.”

“Ook ik durf minder”

Volgens Brusselmans is de slinger de foute kant beginnen opslaan na de moord op Theo Van Gogh. “Toen hebben bepaalde mensen die ik apprecieer en die heel ver gaan in hun grappen, zoals Hans Teeuwen en Kamagurka, gezegd: ‘Over de moslims durven we geen grappen maken’. Terecht, want je riskeert er je leven bij. Ook ik durf minder en door hoofdredacties worden dingen geschrapt.”

“Ik geloof dat de geschiedenis in golven gaat en dat er ook wel een tegenreactie zal volgen. Misschien niet morgen of overmorgen, maar over een paar jaar zullen er weer komieken opstaan die wel durven”, besluit Brusselmans.

Door ehu
AANGERADEN