Geweldig: deze leraar heeft geen computer, dus tekent hij interface van Microsoft Word met krijt op bord

Hij had geen computers in zijn klas, maar deze leerkracht vond onderwijs over Microsoft Word daarom niet minder belangrijk. De Ghanese leraar Richard Appiah Akoto besloot dan maar de hele interface van het programma minutieus na te tekenen op zijn bord. En zijn studenten? Die tekenden alles na.

Het is een heel opmerkelijk beeld uit Ghana. De jonge Richard Appiah Akoto staat gebogen over het zwarte schoolbord van zijn school. Daarop staat een volledig uitgetekende versie van Microsoft Word: inclusief alle kleurtjes en knopjes. Alleen werken die toetsen natuurlijk niet, maar de tekening is wel voldoende voor Akoto om aan zijn studenten de functionaliteiten van Microsoft Word uit te leggen. Zolang de studenten luisteren en de tekening reproduceren in hun schriften, zullen ze de theorie op die manier perfect onder de knie te kunnen krijgen. En daar doet hij het voor. 

Dat moeten de studenten in Ghana immers kunnen volgens het leerplan. De doelstellingen zeggen specifiek dat de 14- en 15-jarigen sinds 2011 Microsoft Word moeten kennen. Als ze willen slagen voor het algemene nationale examen, dan zullen ze een oefening in het computerprogramma moeten oplossen.

Geen enkele computer

Maar dat is  lastig voor Akoto. Want in de Betenase M/A Middelbare School, ongeveer 2,5 uur van Kumasi, heeft geen enkele leerling een computer. Ook de ICT-leraar zelf trouwens niet. In de klaslokalen is er geen technologie te bespeuren. Daarom lostte de leraar het probleem op met ouderwetse methodes: krijt. "Lesgeven in ICT is heel grappig in Ghana", postte de man later op zijn Facebookpagina. 

(De tekst gaat verder onder de Facebookpost.)

 

Nieuwe vooruitzichten

De post ging in een mum van tijd viraal. De jonge leerkracht krijg enorm veel lof om zich heen, omdat hij er duidelijk alles voor over heeft om zijn studenten iets bij te leren, ook al heeft zijn school daar niet alle middelen voor. De toewijding van de leraar ICT is inspirerend. Dat zorgde ervoor dat zijn post duizenden reacties kreeg.

Het opmerkelijke verhaal heeft nu nog een onverwachte wending gekregen. Van zodra Microsoft zelf de post onder ogen kreeg, besloten zij de jongeman te helpen. Hoewel ze zijn tekentalent schitterend vinden, willen ze hem voorzien van een echte computer. Ze beloofden er één op te sturen en hem toegang te geven tot al hun academische databanken, zodat hij zijn werk als onderwijzer nog beter kan verder zetten. "Dit leunt perfect aan bij de basisprincipes van ons bedrijf. We sturen er dan ook graag één op", laat het bedrijf weten. 

Door mrra
Meest recent