COLUMN. Het duistere maar onbekwame complot van de commissie-Competitievervalsing

Na elke speeldag in de Jupiler Pro League maakt Sportwereld.be in een eigenzinnige terugblik de balans op. Onze columnisten Wim Conings en Jef Van Hoofstat vertellen elkaar wat hen is bijgebleven, het staat u volkomen vrij het met hen (on)eens te zijn...

Er vond dit weekend ongetwijfeld kortsluiting plaats in de hoofden van Claude Makélélé en Glen De Boeck. Anders kan je uitspraken zoals “Als ze willen dat Eupen zakt, dan moeten ze dat zeggen” en “Als ze Kortrijk niet in play-off 1 willen zien, dat ze het dan zeggen. Dan blijven we thuis” niet kaderen.

Ik begrijp: de hakbijl nadert, de zenuwen staan dus nog strakker gespannen dan gewoonlijk. En de scheidsrechters gingen zaterdag (te) vaak in de fout. Kritiek was dan ook op zijn plaats. Maar dat betekent niet dat trainers het recht hebben om de integriteit van de man in het zwart in twijfel te trekken. Dan is het einde helemaal zoek.

Nochtans heeft De Boeck 30 jaar ervaring als speler en trainer in onze hoogste klasse. Makélélé won prijzen met de grootste clubs op aarde. Maar als Play-off 2 of de degradatie wenken, gaat alle redelijkheid blijkbaar overboord. Dan wenkt de waanzin.

Het duistere complot

Daarom: kan iemand de heren trainers eens vragen wie “ze” dan wel zijn? Bestaat er in de catacomben van het bondsgebouw een duister complot om Eupen en Kortrijk stokken in de wielen te steken? Houdt de commissie-Competitievervalsing wekelijkse vergaderingen in de kelder van het Glazen Huis? Mag er af en toe een gastspreker komen uitleggen hoe je clubs zo onopvallend mogelijk punten afhandig maakt? En vooral: wordt er dan koffie en thee voorzien?

Als dat het geval is, waarom komen beide heren daar dan nu pas mee buiten? Het Nieuwsblad zou een arm en een been geven voor die primeur. Makélélé en De Boeck zouden tot het einde hunner tijden geloofd worden als klokkenluiders...

Onbekwame complotteurs

Het complot gaat trouwens dieper: volgens voorzitter Johan Timmermans (“Er zijn eigenaardige zaken gebeurd op Sclessin”) is ook zijn KV Mechelen er slachtoffer van. Laszlo Bölöni (“Grote clubs mogen meer”) denkt dat ook zijn Antwerp het doelwit is. En Ricardo Sa Pinto schreeuwt al een heel seizoen dat “iedereen tegen Standard is”.

De enige conclusie die ik kan trekken uit al die insinuaties, is dat de complotteurs onbekwaam zijn: zowel Standard, Antwerp als Kortrijk uit Play-off 1 houden is onmogelijk. Eupen én KV Mechelen doen zakken evenzeer.

Vandaar deze oproep aan de voetbalbond: graag meer professionalisme voor uw complotteurs!

Door door Jef Van Hoofstat
AANGERADEN