Telenet neemt zenders rond Vier en Woestijnvis volledig over

Foto: BELGA

Telenet neemt De Vijver Media volledig over en wordt zo de enige eigenaar van de tv-zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis. Dat maakt het telecombedrijf woensdag bekend in een persbericht.

De andere aandeelhouders Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) verkopen hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent in De Vijver. Hiermee wordt Telenet de enige aandeelhouder van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Het was al langer bekend dat Telenet aasde op een groter belang in De Vijver Media. Vorige maand bevestigde Telenet-topman John Porter dat hij “constructieve gesprekken” voerde met de andere aandeelhouders.

(lees verder onder de foto)

Telenet neemt zenders rond Vier en Woestijnvis volledig over
Foto: BELGA

Concurrentie van Netflix

Telenet is naar eigen zeggen “verheugd” met de nieuwe stap. “Door alleen eigenaar te worden van drie zenders en een productiehuis zal Telenet nog meer en sneller kunnen inspelen op vernieuwingen op gebied van kijkervaring of reclame”, luidt het.

Door de macht te grijpen bij De Vijver kan Telenet zijn eigen wil doordrukken bij het bedrijf. In de concurrentie met bijvoorbeeld Netflix is het voor Porter belangrijk dat hij de hele keten van een televisieproductie in handen heeft. Nu al lanceert Telenet prestigieuze reeksen zoals “Chaussée d’amour” of “De Dag” eerst op zijn eigen decoder in Play of Play More, alvorens ze op de reguliere kanalen los te laten. In de toekomst zouden zulke reeksen geïntegreerd kunnen worden in een digitaal luik met een bijhorende advertentiestrategie.

“Dubbel gevoel”

Wouter Vandenhaute, die in 1997 mede-oprichter was van Woestijnvis, blijft wel Voorzitter van de Raad van Bestuur van De Vijver Media. “Voor mij persoonlijk is het een dubbel gevoel om als aandeelhouder de droom waar we eind jaren ‘90 mee gestart zijn, los te moeten laten. Het is een afscheid, maar geen vaarwel, want ik wil me ook in het nieuwe verhaal blijven inzetten”, aldus Wouter Vandenhaute.

(lees verder onder de foto)

Telenet neemt zenders rond Vier en Woestijnvis volledig over
Wouter Vandenhaute. Foto: Lieven Van Assche

Gelijktijdig aan de transactie met Telenet richten SBS Belgium (moederhuis van Vier, Vijf en Zes) en Mediahuis via een 50/50 joint venture een reclameregie op die online video-oplossingen en een crossmediaal aanbod zal bieden.

De bevoegde mededingingsautoriteiten moeten wel nog hun goedkeuring geven voor de transacties.

Door jdb
AANGERADEN