CD&V-fractieleider Verherstraeten zetelt niet in commissie over dotatie prins Laurent“uit voorzichtigheid”

Bron © BELGA

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. Foto: BELGA

Brussel -

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten zal niet zetelen in de commissie die zich moet buigen over de dotatie van prins Laurent. Hij doet dat “uit voorzichtigheid” omdat hij in het verleden publieke verklaringen heeft afgelegd over die mogelijke sanctie. Verherstraeten roept zijn collega’s op zijn voorbeeld te volgen. N-VA voelt zich alvast niet aangesproken.

In een advies aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke werd aanbevolen geen parlementsleden in de ad hoc commissie te laten zetelen die zich in het verleden kritisch hadden uitgelaten over de prins. “Als je advies vraagt, lijkt het mij niet onlogisch dat je dat advies ook volgt en niet in de wind slaat”, aldus Verherstraeten.

Zelf heeft de CD&V’er in augustus vorig jaar publiek verklaard dat “je niet met de vinger kan blijven wijzen”. Dat was volgens Verherstraeten veeleer toelichting bij de wettelijke bepalingen rond de dotaties aan het koningshuis in het licht van de mogelijke sanctie die de prins boven het hoofd hing, terwijl hij er in het verleden steeds met een publieke vermaning vanaf kwam.

Geen risico

Verherstraeten gelooft niet dat die uitspraken procedureel een probleem zouden kunnen vormen in verband met de schijn van onpartijdigheid. Toch wil hij naar eigen zeggen geen risico lopen. “De aandacht mag niet gaan naar procedurele betwistingen. De verklaring van een parlementslid mag niet ondersneeuwen waar het echt om gaat, namelijk de vraag of de prins de voorschriften heeft overtreden of niet”, luidt het.

De christendemocratische fractieleider nodigt zijn collega’s uit hetzelfde te doen “uit voorzichtigheid”. Maar bij N-VA zit men niet op dezelfde golflengte. De partij moet de kandidaten donderdag nog formeel indienen, maar vaardigt normaal gezien Peter De Roover, Kristien Van Vaerenbergh en Peter Buysrogge af. Die laatste heeft de voorbije maanden meermaals laten verstaan achter de intrekking van een deel van de dotatie te staan.

Onbevooroordeeld

“Voor mij zijn alle parlementsleden in mijn fractie in staat op een correcte manier en onbevooroordeeld standpunt in te nemen”, zegt fractieleider De Roover. Hij wijst erop dat Verherstraeten later in de plenaire vergadering ook zal moeten meestemmen. “Hij ontkomt niet”, aldus De Roover, die preciseert dat uitspraken in het verleden veelal zijn gedaan binnen een bepaalde stand van het dossier.

Voor De Roover gaat het ook om een principiële kwestie. “Een parlementslid heeft meningen. Ik maak geen onderscheid binnen mijn fractie tussen leden die bevooroordeeld of onbevooroordeeld standpunt innemen”.

Voor Open Vld zal Patrick Dewael zetelen. De andere partijen hakken donderdag de knoop door.

AANGERADEN