Twee jaar na belofte amper meer blauw op straat

Bron © De Tijd

Foto: jvdp

Na twee jaar is nog maar weinig in huis gekomen van de belofte van de regering om meer blauw op straat te krijgen, schrijft De Tijd. In de kerstvakantie van 2015 klonk nog veelbelovend dat de regering via een twintigtal hervormingen, zoals het uitbesteden van diensten bij de politie en het aantrekken van militairen, 2.500 politiemensen zou vrijmaken voor de echte kerntaken van de politie.

Maar na twee jaar heeft het kerntakenplan nog maar 98 van de beloofde 2.500 extra agenten opgeleverd. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vrijgegeven in een schriftelijk antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote.

Bij insiders en de politievakbond NSPV hoorde De Tijd dat verschillende hervormingen en uitbestedingsplannen niet haalbaar bleken of te duur uitvielen. Ook het aantrekken van militairen en samenwerkingen met Defensie, zoals voor luchtsteun, lopen minder vlot dan verwacht.

“We boeken gestaag vooruitgang”, zegt Jambons woordvoerder. “We wisten dat het moeizaam zou gaan, maar je moet er nu eenmaal aan beginnen.”

AANGERADEN
Meest recent