Gratis fietslichtjes voor veiliger fietsverkeer

Burgemeester Yves Deswaene, schepen Frederic Droesbeke deelden samen met Christoff Van Acker en een stagaire van de jeugddienst gratis fietslichtjes uit aan de jongeren die per fiets naar de Blue Lagoonparty kwamen. Foto: rudy tollenaere

Lochristi - Burgemeester Yves Deswaene en schepen Frederic Droesbeke (beiden Open VLD) deelden zaterdagavond tussen 21u30 en 23u30 gratis fietslichtjes uit. Ze deden dat samen met Christoff Van Acker en een stagaire van de gemeentelijke jeugddienst aan de Ambachtenlaan, waar de Blue Lagoon Party plaats vond. De uitdeelactie kadert in een ruimere campagne voor veiliger (fiets)verkeer, vooral voor uitgaande jongeren.

De actie kwam er niet zomaar. Toen Lochristi in september van vorig jaar  het SAVE-label kreeg omdat het voldoet aan een aantal criteria op vlak van verkeersveiligjheid, had burgemeester Yves Deswaene na de uitreiking een gesprek met een psycholoog van de organisatie die het label uitreikt. In dat gesprek uitte de burgemeester zijn bezorgdheid, niet enkel over de veiligheid in het verkeer, maar ook over het gewijzigde uitgaansgedrag van jongeren. Hij had het toen ook over de trend dat jongeren meer en meer vooraf thuis of op andere plekken gaan 'indrinken' voor ze naar een fuif vertrekken. "Dat soort gedrag doet natuurlijk preventieve inspanningen die de gemeente en andere overheden nemen om een veiliger verkeer te garanderen, teniet" aldus Deswaene toen.

Ook uit rapporten die de burgemeester van de politie kreeg na controles op en na fuiven bleek dat jongeren vaak dronken, met donkere kledij en met slecht of niet-verlichte fietsen naar huis rijden. De politie legde daar soms een bepaalde tolerantie aan de dag, maar nam in de gevallen waar dat nodig was ook de nodige maatregelen. In een bepaald geval, waar de situatie van een tiener die met de fiets naar huis wou rijden zo overduidelijk was, voerde de politie de jongere met de combi naar huis en confronteerde de politie de ouders van de jongere met de situatie.

Het uitdelen van de gratis fietslichtjes was één van de acties die kaderen in de bezorgdheid over een veiliger fietsverkeer en het stimuleren van de verantwoordelijkheid, ook van de jongeren zelf. Door de aangekondigde zware regenval kwamen de jongeren niet echt massaal met de fiets, maar onderweg van en naar de fuif konden ook wij zelf vaststellen dat diverse fietsers, inderdaad met donkere kledij, met onverlichte fiets naar de fuif reden. Met een beetje geluk was dat in het terug naar huis rijden dan wel met een verlichte fiets.

 

 

Door Rudy Tollenaere