In eerste aanleg kreeg hij twee jaar, nu wordt 27 jaar geëist voor medeverdachte Kanaalmoord

  • Op hun proces in Dendermonde kreeg Yves H. 30 jaar cel voor moord op Eric Van Spitael (kleine foto). Jurgen R. kreeg twee jaar voor hulp bij het verbergen van het lijk.
Buggenhout -

In eerste aanleg kreeg Jurgen R. twee jaar cel voor de moord op Eric Van Spitael maar voor het hof van beroep in Gent is maandag een veel zwaardere straf van 27 jaar cel geëist. Hoofdverdachte Yves H., die voor deze procesdag niet eens uit zijn cel kwam, riskeert opnieuw dertig jaar cel.

Yves H. en Eric Van Spitael kenden elkaar goed. De twee wilden in 2005 aan de Hoge Jan, de woning van het slachtoffer, een soort commune stichten waar ook dieren werden gehouden. Maar in 2010 liep het fout. Van Spitael logeerde bij een vriend en kwam steeds minder naar zijn woning. Hierdoor zouden drie hangbuikzwijntjes zijn gestorven. Dat was mogelijk het motief voor de moord. Mogelijk, want acht jaar later is nog steeds weinig zeker.

Toeval bestaat niet

Op 7 januari 2010 werd Eric Van Spitael voor het laatst opgemerkt in een warenhuis in Buggenhout. Het zou tot een woede-uitbarsting zijn gekomen toen bleek dat Van Spitael het communeleven niet meer zag zitten, met als druppel de drie dode zwijntjes. Op 7 januari waren ze plots met z’n drieën op de Hoge Jan. “Maar toeval bestaat niet, want Jurgen R. kwam er amper of nooit. Dit bewijst dat de moord vooraf was beraamd”, aldus procureur Tom Van den Hende.

Leugens!

Yves H. deed alle moeite van de wereld om de schuld van zich af te schuiven. Zo vertelde hij dat Eric naar Nederland was vertrokken en maakte hij het huis aan de Hoge Jan proper. Het stro werd weggehaald, spullen werden naar het containerpark gebracht en delen van de muren en het plafond werden geschilderd. Volgens de procureur echter allemaal pogingen om de speurders op een dwaalspoor te brengen. “Er is één rode draad in dit dossier: leugens!”, vond procureur Van den Hende.

Jurgen R. veranderde constant zijn verklaring en legde liefst drie testen af aan de leugendetector. Yves H. maakte het nog bonter en weigerde botweg alle medewerking. Maandag kwam hij niet eens opdagen voor zijn proces, hij bleef liever in zijn cel in de gevangenis.

Vier jaar gezwegen

Dat H. het slachtoffer een aantal keer heeft geslagen, gelooft de procureur wel. Maar dat Jurgen R. intussen was gaan kijken naar de honden, niet. Op het proces in eerste aanleg in Dendermonde kreeg R. twee jaar cel voor de hulp bij het verbergen van het lijk, maar hij werd vrijgesproken voor de moord. “Dat hij niet heeft geslagen, blijkt uit de leugendetectortest. Maar hij moet minstens in de mogelijkheid zijn geweest om H. te stoppen. Bovendien heeft hij hem mogelijk ook vastgehouden of belet te vluchten. En daarnaast heeft hij vier jaar gezwegen en vooral gelogen.” Voor R. vorderde de procureur 27 jaar, voor H. eist hij dertig jaar, de bevestiging van de straf in eerste aanleg.

Partners in crime

Ook Walter Van Steenbrugge, advocaat van de familie van Van Spitael, beschouwde R. en H. ‘partners in crime’. “Het klopt niet dat Jurgen R. loog omdat hij schrik had van H. De enige reden voor zijn constante leugens, is dat hij zelf heeft meegedaan.”

Dinsdag komen de advocaten van H. en R. aan het woord.

v=3'; document.body.appendChild(script); })();
Door Olivier Scheir
AANGERADEN
Meest recent