Stephen Hawking gaf ooit een feestje voor tijdreizigers, maar niemand kwam opdagen

De wereld is met het overlijden van Stephen Hawking niet enkel een briljant denker verloren, maar ook man met een typisch Brits gevoel voor humor. Zo organiseerde de astrofysicus in 2009 een feestje voor tijdreizigers. Hij verstuurde uitnodigingen pas achteraf.

adm

Om te onderzoeken of tijdreizen mogelijk kreeg de Britse astrofysicus in 2009 volgend idee: ‘Ik organiseer een feestje voor tijdreizigers. Ik breng niemand op de hoogte en de uitnodigingen verstuur ik pas achteraf. Komt er volk opdagen, dan zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat tijdreizen mogelijk is.’

(Lees verder onder de video)

Hawking spaarde kosten nog moeite. In de documentaire ‘Into The Universe’ is te zien hoe kelners flessen peperdure champagne van het merk Krug leeggieten in een piramide van glazen. De tafels zijn gedekt met hapjes en de mooie zaal van de universiteit van Cambridge is versierd met ballonnen, incluis een spandoek: “welkom tijdreizigers”.

De uitnodigingen, die pas achteraf verstuurd werden, waren heel erg specifiek. “U bent hartelijk uitgenodigd op een receptie voor tijdreizigers”, stond te lezen, gevolgd door de exacte coördinaten van de Universiteit en een datum. “Een RSVP is niet nodig”, sloot de astrofysicus met knipoog af.

Alles bleek tevergeefs: “Ik heb er een hele tijd gezeten, maar er kwam niemand opdagen”, aldus Hawking achteraf.

Maar mogelijk is dat een goede zaak. Aan Ars Technica vertelde de professor dat we “allemaal al voorwaarts reizen in de tijd. We kunnen de tijd al versnellen door in een razendsnel ruimteschip te kruipen, als we dan terug naar de aarde keren zullen we daar iedereen oud of dood terugvinden.”

“De algemene relativiteitstheorie van einstein lijkt te suggereren dat we de ruimtetijd hard genoeg kunnen ombuigen om terug in de tijd te reizen. Er is echter één probleem, de vrijgekomen straling van zulke kosmische events zou het ruimteschip kunnen vernietigen, mogelijk gaat zelfs de ruimtetijd eraan”, aldus nog de professor.

Sciencefiction en weirdo’s

Andere theoretici (eerder in het veld van sciencefiction dan astrofysica) hebben andere hypotheses: tijdreizen is pas mogelijk vanaf het moment dat een functionele teletijdmachine gecreëerd wordt. Tijdreizen is in de toekomst mogelijk, maar niemand heeft precieze controle over wanneer of waar ze terechtkomen. Tijdreizen is in de toekomst mogelijk, maar om ethische redenen wordt het niet gedaan. Of tijdreizen is onmogelijk en zal nooit bestaan.

De professor lijkt het laatste toegedaan. “Het bewijs dat intelligent wezens een kort bestaan beschoren zijn, is dat we nog niet bezocht werden door aliens.” UFO-meldingen doen er voor hem niet toe. ‘Waarom zien enkel geesteszieken en weirdo’s ze dan?”, klinkt het nog.

Los van dit alles: zonde van de champagne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten