Vandenhaute verdedigt bezoek Armstrong aan Ronde: “Wielrennen is zuiverste sport ter wereld”

Bron © VRT, Radio 2

Wouter Vandenhaute heeft nogmaals zijn beslissing om Lance Armstrong uit te nodigen voor de Ronde van Vlaanderen verdedigd. Dat deed de Ronde-baas toen hij zondag te gast was in het VRT-programma De zevende dag. “Door Armstrong uit te nodigen, neem ik geen stelling in voor of tegen doping. Ik geef hem gewoon de kans om jaren later zijn verhaal te vertellen.”

Lance Armstrong blijft een gevoelig thema sinds hij in 2012 zijn zeven zeges in de Ronde van Frankrijk werd afgenomen. Wouter Vandenhaute trok zich daar niks van aan en nodigde de Amerikaan uit om de Ronde bij te wonen als keynote speaker. Het zorgde voor een pak controverse in de media en de wielerwereld, maar Vandenhaute houdt voet bij stuk. “Als je iedereen uit de wielersport verbant die ooit in contact kwam met doping, dan hebben we een probleem. We slagen er niet in om op een goeie manier naar het verleden te kijken. Soms moet je dingen kunnen afsluiten en er met een frisse blik naar kijken, dat doen wij te weinig. Ik doe dat wel, maar dan word je meteen in het prodopingkamp geduwd. Uiteraard ben ik tegen doping.”

“Wielrennen is zuiverste sport ter wereld”

“Armstrong komt zelfs gratis naar België”, wist Vandenhaute nog te vertellen. “Hij wordt nu beschouwd als een paria en is zo blij dat iemand met enig gewicht in het wielrennen hem een kans geeft. Door hem uit te nodigen, neem ik geen stelling in voor of tegen doping. Ik geef hem gewoon de kans om jaren later zijn verhaal te vertellen. Ik ben er ook van overtuigd dat de wielersport veruit de gezondste sport ter wereld is. We zijn de zuiverste sport ter wereld, maar willen nog meer uitblinken in zuiverheid. We hebben een voorbeeldfunctie tegenover de andere sporten. Maar die andere sporten pakken dat beter aan.”

Vandenhaute verdedigt bezoek Armstrong aan Ronde: “Wielrennen is zuiverste sport ter wereld”
Lance Armstrong is en blijft een controversieel onderwerp in het wielrennen. Foto: AFP

Eerder op de dag was Vandenhaute ook al te gast bij Radio 2, waar hij het had over zijn favoriete club Anderlecht. Het moet toch even pijn gedaan hebben toen hij eind vorig jaar het voorzitterschap van die club aan zijn neus voorbij zag gaan. De oprichter van productiehuis Woestijnvis is al jaren fan van paars-wit en was ook in de race om de club te gaan leiden, maar werd uiteindelijk afgetroefd door Marc Coucke. Al zijn er geen negatieve gevoelens daarover. “Ik blijf fan”, vertelde hij in De Rotonde.

Toeval of niet: de servetten en onderleggers in het programma ‘De Rotonde’ waren paars en wit, de kleuren van Anderlecht. Vandenhaute, intussen al meer dan 25 jaar fan van de Brusselaars, kende een fikse tegenslag toen hij naast het voorzitterschap greep. “Toch blijf ik fan. Anderlecht is en blijft mijn club en ik wens Marc Coucke ook veel succes. Ik hoop dat wij met hem weer kunnen aanknopen met de successen van weleer.”

“Vijf maanden hard gewerkt”

Het voorzitterschap bij ‘zijn’ club zou uiteindelijk een mooie droom blijven. “Dromen is het plezierigste wat er is in het leven”, vertelde Vandenhaute. “Als er dan een aantal lukken, is dat tof. Maar het dromen op zich is toch het plezierigst. Ik heb vijf maanden hard gewerkt voor de onderhandelingen. En oké, ik heb ernaast gegrepen. Marc Coucke is met de ploeg gaan lopen. Maar die vijf maanden van dromen en plannen maken, neemt niemand me af.”

Met Lierse, Lokeren en Beerschot Wilrijk zouden verschillende clubs al aan de mouw van Vandenhaute getrokken hebben, maar volgens hemzelf is er niks concreet. “Ik heb altijd gezegd dat ik ooit nog wel eens iets in het voetbal wil doe, maar je moet daar wel realistisch in zijn. Ik ben nu 56. Op mijn 65ste ga ik daar niet meer aan beginnen. Ik vind dat er meer jonge mensen in het voetbal moeten komen in de leiding van ploegen. Misschien komt er nog een project op mijn pad, misschien niet. Mijn levensgeluk zal daar niet van afhangen.”

Door svar
  • Meer voetbal